Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 38, 2010

    Tema Småsaker (mask, freon och människor)

    Publicerat 2010-09-24

Veckans Person

Thomas Midgley Jr

Thomas Midgley Jr (1889-1944)

Mannen som antagligen är den person vars upptäckter gjort mest för att förstöra vår miljö. Han var en amerikansk ingenjör och kemist.

Han gav sig katten på att lösa problemet med knackning i förbränningsmotorer (bränslet antänds för tidigt). Efter att ha prövat diverse olika tillsatser i bränslet så fann han att tetraetylbly var bästa medlet. Å därmed var den blyade bensinen uppfunnen å det är först för ett 10-tal år sedan som oblyad bensin slagit igenom som bränsle till bilar.

10 år senare uppfann han nästa miljökatastrof: freon som kylmedia i kylskåp! Tidigare hade man använt ämnen såsom ammoniak och svaveldioxid; ämnen som var allt annat än bra för hälsan. Freonet var som klippt å skuret för uppgiften i och med att det inte är giftigt och inte heller brinner. Men nu vet vi alla vad det gör med jordens ozonlager.

En liten tröst för herr Midgley var att han aldrig behövde uppleva upptäkterna av att bly i bensin och freon i kylskåp/sprayburkar inte är bra för miljön.

En kanske inte fullt så tröstande omständighet är att han dödades av en utav sina egna uppfinningar; en hissanordning för att kunna ta sig ur sängen. Han drabbades nämligen av polio, med efterföljande förlamning och han hade oturen att trassla in sig i selanordningen och ströps till döds.

 

Veckans Bok

Little People In The City

Little People In The City av Slinkachu

"Coffe table books" är nog ett bekant begrepp för det flesta. Det vill säga (oftast) stora böcker om konst, arkitektur, bilar eller något annat som lämpar sig bra på bild. Å som lite "spontant" ligger framme vid soffan. Men ärligt talat, hur ofta tittar man i en sån? Prislappen brukar inte heller vara av det blygsammare slaget för dessa böcker. Så man drar sig för att bläddra i dessa otympliga och dyra böcker.

Finns det då inget bättre alternativ?

Jodå, räddningen kommer i form av den underbara lilla boken "Little People In The City" av en engelsk konstnär som kallar sig Slinkachu. Han har fotograferat små plastfigurer i olika stadsmiljöer. Samma sorts plastfigurer som man kan hitta bl a i hobbyaffärer som säljer modelljärnvägar. Det är en oerhört charmig bok och redaktören har i smyg observerat besökare hemma hos sig själv å när dom väl öppnat boken så har alla utan undantag "läst" igenom hela boken.

Ta gärna en titt på Slinkachus blogg och hemsida för bilder och mer information.

Prislappen då? Strax över hundringen hos både Adlibris och Bokus.

 

Veckans Wildcard

Event HorizonVecka 38, 2010

Event Horizon

För den som gillar skräckfilm och science fiction så är Event Horizon en film som absolut bör ses.

Filmen börjar med att ett forskningsrymdskepp, Event Horizon, helt plötsligt dyker upp i en omloppsbana runt Neptunus efter att 7 år tidigare försvunnit vid ett test att färdas fortare än ljusets hastighet.

Ett räddnings/bärgningsskepp skickas dit för att försöka ta reda på vad som hänt skeppet. Förutom besättningen så följer även mannen som uppfunnit "motorn" i Event Horizon med. Redaktören inledde ju med att man kommer att gilla filmen om man gillar skräckfilm. Så det blir nog ingen större överraskning när saker och ting börjar gå på tok.

Redaktören ska inte avslöja alltför mycket av handlingen men det är nog ingen som tar illa upp om han skriver att både Sam Neill och Laurence Fishburne är mycket bra i sina roller som uppfinnaren respektive kaptenen på räddningsskeppet. Övriga roller är också mycket bra spelade.

Som lite kuriosa kan nämnas att när filmen släpptes på DVD så gjorde man en begränsad upplaga där fodralet var i form av styrmodulen på Event Horizon (se bilderna ovan).

 

Veckans faktoid

Man kan få mask i magen om man äter snö

Man kan få mask i magen om man äter snö

Var ska man börja? För det första är nyfallen snö lika ren som regnvatten; det är ju trots allt samma sak men i olika aggregationstillstånd. Och regnvatten är väldigt rent förutsatt att det inte förekommer stora mängder med luftföroreningar.

Å vad är det då för mask man menar? En kvalificerad gissning är att man med "mask" menar bandmask, spolmask eller springmask. Dessa gillar inte kyla och brukar vara så pass stora att man utan problem upptäcker dom med blotta ögat. Skulle kunna vara dess ägg; som är små och svåra att upptäcka. Men hur har dom i så fall kommit dit om maskarna inte gillar kyla? Kan ju inflikas att även äggen ogillar att vara hurven.

Finns en teoretisk risk att det finns mask i snön men det var nog större risk att få i sig radioaktiv snö efter Tjernobylolyckan...

Man bör nog tänka sig för ändå när det gäller att äta snö i stora mängder, i alla fall om man äter snön utmed våra stora vägar eller i stadskärnorna. Det är ju vanligt att det saltas ganska friskt för att hålla is och snö stången. Men då lär man känna det på smaken.

Och som Frank Zappa så klokt skaldade; don't eat that yellow snow!

 

Veckans citat

Robert Frost

A diplomat is a man who always remembers a woman's birthday but never remembers her age.

Robert Frost

 

Veckans skiva

Rush - Moving Pictures

Rush - Moving Pictures

Tom Sawyer
Red Barchetta
YYZ
(Instrumental)
Limelight
The Camera Eye
Witch Hunt (Part III of Fear)
Vital Signs

Geddy Lee - bas, sång, syntar
Alex Lifeson - gitarr
Neil Peart - trummor

Om du har bråttom så bör du nog sluta läsa här å återkomma när du har bättre om tid, för det tar en stund att ta sig igenom texten.

Vi börjar med att sätta oss i en tidsmaskin och förflytta oss till året 1981. Höstterminen har precis börjat för klass 8C i Centralskolan i Kungsör. Ryktet går att redaktören ska få en ny klassförståndare och han å hans bästa kompis Pär kunde inte vara mer ointresserade av det. Det enda som fanns i deras huvuden var musik i alla dess former. För den som inte "var med" på den tiden så kan berättas att det var då det var krig mellan hårdrockare och syntare. Redaktören och Pär var dock allätare å hade en viss förkärlek för ska-musik, typ The Specials och Madness.

Ryktet visade sig stämma och den nya klassföreståndaren, Kalle Åhman, gör en storstilad entre på skolområdet när han iförd läderboots, jeans, nätbrynja och militärhjälm kommer inglidandes på sin Harley Davidson chopper. Tuffaste killen i klassen bestämmer sig för att pröva den nya läraren och dyker avsiktligt upp 10 minuter för sent till första lektionen och inte stänger dörren efter sig. Läraren står framme vid svarta tavlan och håller på och skriver å utan att vända sig om det minsta så säger han iskallt: "ö du, fimpa dörren". Coolare än så kunde man inte vara på den tiden!

Så självklart blev redaktören och Pär intresserade av vad han kunde tänkas lyssna på för musik, så de tog mod till oss och frågade. Svaret? "Det finns bara en grupp, Rush!".

Redaktören och Pär hade aldrig hört talas om Rush, än mindre hört dom men som av en händelse så spelades dom i radio bara några veckor senare och vi var fast! Låten som spelades var "Tom Sawyer" och det lät som...ja ingenting de hört tidigare. Det var nog lite hårdrock, men med syntar OCH gitarr å ett trumspel som inte var av denna värld. Detta toppades av en röst som lät som en kille som nyss inandats helium och precis halkat av tramporna på cykeln och slagit i ni-vet-vad i cykelramen.

Nu ställer vi in tidsmaskinen på våren 1997. Ett halvår tidigare hade redaktören fått diagnosen Crohns Sjukdom och humöret var väl inte riktigt på topp. Ryktet gick på internet om att Rush antagligen var ute på sin avskedsturne å skulle upphöra med att spela live efter turnens slut. Redaktören lekte med tanken att se Rush spela i sin hemstad Toronto (det fanns inga spelningar i Sverige, eller dess närhet, inplannerade) men han drog sig verkligen för att lämna tryggheten som Huddinge Sjukhus utgjorde. Av en ren slump kom detta upp i ett samtal med hans läkare å denne berättade att Huddinge Sjukhus hade ett mycket bra samarbete med universitetssjukhuset i Toronto och om redaktören ville så kunde läkaren skriva till dom och skicka över en översatt version av redaktörens patientjournal.

Så redaktören gjorde slag i saken å nu ställer vi in tidsmaskinen så här:

  • Datum och tid; 1997-06-30, kl 19:29 lokal tid
  • Plats: Molson Amphietheatre i Toronto, Canada.

Tillsammans med 15.999 andra konsertbesökare sitter en uppspelt redaktör, med gåshud över hela kroppen, å väntar på att Rush ska ta plats på scenen. Nytt för denna turne är att gruppen valt att skippa förband och istället själva spela nästan 3.5 timmar. Lilla julafton med andra ord!

Klockan slår 19:30 och introt till Richard Strauss "Also Sprach Zarathustra", samma musik som spelas i början av filmen "2001 - ett rymdäventyr, går igång. Sen följer den näst bästa konsert redaktören någonsin varit på. Den bästa? Rush-konsert #2 som hölls några dagar senare (nationaldagsfirande den 1:a juli kom i mellan). Förutom två helt fantastiska konserter, får du chansen att se Rush spela live så ta den, så började en livslång kärleksaffär med staden Toronto å dess innevånare. Det var en veritabel pilgrimsresa och redaktören hade sån tur att han från sitt hotellrum hade utsikt över Massey Hall, där Rush spelade in sin första liveskiva. Redaktören passade på att även ta en titt på Ontario Legislative Building, där fotot på omslaget till Moving Pictures är taget och självklart ta en titt på Maple Leafs Garden där liveskiva #2 spelades in.

Åter till nutid.

Moving Pictures har blivit en riktig klassiker i det musikaliska landskapet som ligger på gränsen mellan hårdrock och den progressiva rocken (inte proggrock typ Hoola Bandola eller liknande svensk politisk musik på 70-talet). Skivan har bl a sålt 4x platina i nordamerika. Låtar från skivan förekommer ALLTID när Rush spelar live och i skrivande stund är dom ute på en turne kallad "Time Machine Tour" å där man spelar alla låter från Moving Pictures. Tyvärr spelar dom bara i Nord- och Sydamerika.

Vissa band har ju en eller ett par låtar som man som konsertbesökare bara MÅSTE höra: "Smoke On The Water" med Deep Purple, "Waterloo" med ABBA, "Stairway To Heaven" med Led Zeppelin. I fallet Rush så är det låten "Tom Sawyer". Tack och lov tycker bandmedlemmarna att låten fortfarande är en utmaning att spela så den lär finnas kvar på repertoaren under lång tid framöver.

Redaktören har flera gånger fått frågan om han inte tröttnar på att lyssna på Moving Pictures om och om igen å han brukar dra en liknelse med JS Bachs "Toccata och fuga i d-moll", kanske mera känd som signaturmelodin till den teckande tv-serien "Det var en gång". Man behöver inte känna till och förstå begrepp som kontrapunkt å dylikt för att njuta av musiken. Men vill man gräva djupare i stycket så hittar man en komplexitet som man spendera ett helt liv med att försöka bena ut.

Redaktören leker trummis i en amatörrockorkester som kallar sig The Ulf Samuelsson Experience och de har bl a "Tom Sawyer" på sin repertoar å redaktören behöver fortfarande noter för att kunna spela den korrekt. Klicka här för förstasidan på trumnoterna å om du vill höra enbart trummorna (dock finns det en viss överhörning av övriga instrument) så klickar du här.

Övriga låtar då? Ett litet axplock:

  • Instrumentalen "YYZ" kan ju tyckas ha ett lite kryptiskt namn men den som har flygit till/från Torontos internationella flygplats kommer kanske ihåg att det står "YYZ" på biljetten och bagagekvitton. Det är den internationella treställiga beteckningen på flygplatsen.
  • Neil Peart har i flera intervjuer utryckt sin oro över den alltmer utbredda mobbmentaliteten som man kan skåda i vår värld och har satt sina tankar på pränt i "Witch Hunt": Quick to judge, Quick to anger, Slow to understand Ignorance and prejudice And fear walk hand in hand...
  • Neil Pearts läsintresse är välkänt bland oss "rushians", bl a har han en sektion på sina hemsida som heter Bubba's Book Club, och "Red Barchetta" är inspirerade av novellen "A Nice Morning Drive" av Richard S. Foster.

Nu börjar fingertopparna kännas lite slitna, så det är dax att runda av och redaktören hoppas att du i alla fall tar dig tid med att ge "Moving Pictures" en chans. Sen har vi alla olika musiksmak så redaktören kommer inte att döma någon om skivan inte blir en favorit; han kommer bara att titta lite snett på dig... :-)

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg