Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 43, 2010

    Tema Up, up and away - or down in the ground

    Publicerat 2010-10-29

Veckans Person

Dame Mary Barbara Hamilton CartlandBarbara Cartland med dottern Raine

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (1901 - 2000)

"Hennes ögon ser ut som två kråkor som kraschlandat in i Dovers vita klippor". Så beskrev en elak journalist Barbara Cartland. Å handen på hjärtat, är det någon mer än redaktören som får en variant på det vänstra fotografiet på näthinnan när namnet Barbara Cartland nämns? Förhoppningsvis låter redaktören inte sexistisk när redaktören skriver att det är lite synd att hon förknippas med den bilden. För hon var en slående skönhet i yngre dar; bilden till höger är på Dame Cartland och hennes dotter.

De flesta känner säkert till hennes gärningar som författare; med en smått overklig produktion på över 700 böcker. Hon efterlämnade över 100 outgivna utkast till/färdiga noveller.

Sedan början av 80-talet blev hon en följetong i Guinness Rekordbok i fråga om flest antal utgivna böcker under ett år; med en peak på smått ofattbara 26 böcker på ett år (1985).

Så man borde inte bli förvånad när man får höra att hon sålt över en miljard böcker...

En del känner säkert till att hon var släkt med prinsessan Diana, genom ingifte.

Men upp med handen alla ni som kände till att hon under 60-talet stred för romernas rättigheter, bl.a. i fråga om utbildning. Något som också låg henne varmt om hjärtat var arbetsförhållandena och lönerna för sjuksköterskor och barnmorskor. Och hon använde sitt politiska inflytande till att få dessa frågor på dagordningen och få igenom verklig förändring i fråga om bl.a. lagstiftning.

Hon var en tämligen slagkraftig dam i fråga om att formulera sig å nedanstående utdrag är en personlig favorit:

  • Intervjuaren: Have English class barriers broken down?
  • Barbara Cartland: Of course they have or I wouldn't be sitting here talking someone like you.

Men det mest överraskande angående Barbara Cartland är hennes stora intresse för flyg i allmänhet och glidflyg i synnerhet. Hon var inte bara intresserad utan deltog aktivt i utvecklingen av glidflygplan som transportmedel, bl.a. för transport utav post. Något som inte var helt ovanligt under 30-talet och en bit in på 40-talet, då flygbränsle antingen var svårt att få tag på eller för dyrt alternativt behövdes till andra sorters plan (host, host, andra världskriget, host, host).

Den som känner att den vill veta mera om denna fascinerande person; surfa in på BarbaraCartland.com.

 

Veckans Bok

Borta Med VindenMargret Mitchell

Borta Med Vinden av Margret Mitchell

Man ska lägga av när man är som bäst. Ett råd som mer än en idrottare/artist/konstnär/författare säkert ångrat att dom inte följt. Men det finns ett fullkomligt lysande undantag; den amerikanska författaren Margaret Mitchell.

En bit av förklaringen kan ligga i att Margaret Mitchell bara blev 48 år. Man trodde länge att Borta Med Vinden var det enda i romanväg som hon skrivit men mer än 40 år efter hennes död hittade man utkastet till en andra roman.

Redaktören har frågat runt lite i bekantskapskretsen om någon har läst boken och det i särklass vanligaste svaret har varit "nej men jag har sett filmen". Å ska redaktören vara helt ärlig så var det tyvärr inte så många som sett filmen. Vilket är en stor skam; både filmen och boken är förbaskat bra. Redaktören hade läst boken innan redaktören såg filmen och för en gångs skull så störde redaktören sig inte på skillnaderna mellan de båda.

Några ord om filmen:

  • Har fortfarande rekordet för flest sålda biobiljetter i USA och omräknat till dagens biobiljettpriser så skulle filmen ha dragit in helt ofattbara 1.6 miljarder US-dollar.
  • 1939 nominerades den till 13 Oscar och vann hela 10 stycken; bara 3 filmer har vunnit fler Oscars (Ben Hur, Titanic och Sagan Om Konungens Återkomst).
  • Var på sin tid den längsta amerikanska spelfilmen, >3.5 timmar.

Vad handlar då boken om? Handlingen är förlagd till amerikanska inbördeskriget och åren efteråt. Huvudpersonen är den bortskämda plantageägardottern Scarlett O'Hara och hennes uppväxt från tonårig flicka till vuxen i amerikanska södern (Georgia).

En liten detalj som dem ovane läsaren kanske missar är att historien i boken berättas linjärt, d.v.s. inga återblickar eller så. Ett ganska ovanligt grepp; så här rakt upp och ner sittandes vid tangentbordet så kommer redaktören inte på några fler böcker som berättas så. Å inga sidohistorier förekommer heller.

Margaret Mitchell undviker också väldigt snyggt att ta ställning för eller emot slaveriet, som mycket av kriget handlade om. Dock har boken fått en del kritik för sin porträttering av slavarna och Klu Klux Klan. Rätt eller inte överlåter redaktören till andra att bedöma; boken berättas ju mer eller mindre ur Scarlett O'Haras synvinkel och med hennes bakgrund så ...

Boken innehåller ett utav de mest berömda kärleksparen inom litteraturen: Scarlett och Rhett Butler. Och mycket av historien kretsar runt dessa två.

Vill inte förstöra läsupplevelsen genom att berätta alltför mycket men om någon tycker att det låter som en kärleksroman så kan redaktören bara instämma. Men lägga till att den är så mycket mer än så!

 

Veckans Wildcard

Tremors

Tremors
(Hotet från underjorden)

Om förra veckans film var en vattendelare å "tung" så är veckans film en lättviktare som redaktören ännu så länge inte hört någon tala illa om.  Om man ska klistra på en etikett så blir det en lite otymplig sådan: Komedi/skräck/en knivsudd science fiction. Å den film som redaktören sett flest antal gånger på bio!

Någon har beskrivit den som den perfekta filmen att titta på när man kommer hem från krogen men inte är så trött så att det är dags att sova.

Redan bilden på bioaffischen avslöjar en hel del om filmen och texten "They say there's nothing new under the sun. But under the ground...". De två huvudpersonerna spelas av två sandlerska favoriter: Kevin Bacon och Fred Ward. De är kringresande allt-i-allo som befinner sig i en liten håla vid en nedlagd gruva. Bland de få innevånarna hittar man bl.a. en härlig nidbild av amerikanska "survivalists" i form av paret Gummer.

Till det lilla samhället kommer det en ung tjej som studerar seismologi och i samma veva börjar folk försvinna eller hittas dödade. Och helt plötsligt handlar allt om att överleva och ta sig därifrån helskinnade.

Låter kanske inte så roligt men det är en rolig och underhållande film. Så har du sisådär 1 timma och 40 minuter att slå ihjäl och Tremors liggande hemma så rekommenderar redaktören varmt att du slår ihjäl den tiden med just den filmen.

 

Veckans faktoid

Isbjörn stoppar huvudet i sande..snön

Strutsar och isbjörnar

En riktig klassiker å så en personlig favorit:

  • Strutsen stoppar huvudet i sanden; då tror den att den inte syns
  • Isbjörnen täcker sin svarta nos med tassen för att undvika upptäckt när den smyger sig på sälar.

Redan de gamla grekerna "visste" det här med strutsen, eller i alla fall de gamla romarna. Plinius den äldre beskrev detta i en utav sina böcker, för sisådär 2000 år sedan. Han påstod också att strutsen ruvade sina ägg genom att stirra på äggen med "eldig" blick.

Funderar man en stund på det hela så kommer säkert tanken "men kvävs den inte då" upp. Man har observerat att strutsar lägger sig ner helt, dom är ju trots allt ganska långa, och sträcker ut halsen utmed marken.  Strutsen huvud är ju tämligen litet så på håll kan det nog misstas för att huvudet stoppas i sanden. Å tror man på "survival of the fittest" så borde de som stoppat huvudet i sanden för att gömma sig för rovdjur vara uppätna och beteendet att inte stoppa huvudet i sanden levt vidare.

Å så var det isbjörnens nos...sedan man på allvar, och strukturerat, börjat studera isbjörnarna och deras beteende så har man inga belägg alls för detta påstående. Om man även här funderar en stund så är chansen ganska stor att man kommer in på funderingar på om det inte vore kontraproduktivt. Om man ska smyga sig på en säl så vill man göra det så tyst å smidigt som möjligt. Att då försöka sig på detta med hjälp av bara tre ben...

Å den vanligaste jaktmetoden som isbjörnarna gagnar sig utav är att ligga bredvid hål i isen och väntar på att en säl ska komma upp för att andas. Isbjörnen har ett utmärkt luktsinne och känner av sälens utandningsluft och sträcker då ner en tass i hålet och drar upp sitt byte.

 

Veckans citat

Steven Wright

You Can't Have Everything; Where Would You Put It?

Steven Wright

 

Veckans skiva

Regina Spektor - Far

Regina Spektor - Far

The Calculation
Eet
Blue Lips
Folding Chair
Machine
Laughing With
Human of the Year
Two Birds
Dance Anthem of the 80's
Genius Next Door
Wallet
One More Time with Feeling
Man of a Thousand Faces

Om man har lyssnat på P3 de senaste åren så borde man ha hört Regina Spektor spelas. Å redaktören sparkar säkert in en del öppna dörrar genom att prata sig varm för henne och hennes album "Far". Men den är så j*kla bra så att om bara en person missat henne och nu får upp ögonen för henne så känner redaktören sig nöjd.

Den Moskva-födda Regina Spektor är en singer-songwriter som också är en klassiskt skolad pianist. Hon och hennes familj lämnade Sovjetunionen 1989, när Regina var nio år.

"Far" är hennes 5:e album och även om hon var ganska känd innan det gavs ut så är det albumet som gjorde henne till en stjärna. Hon spelade bl.a. för ett utsålt Cirkus i Stockholm för snart ett år sedan och det var en riktigt, riktigt bra konsert. Så har ni chansen att se henne live; ta den!

Förutom utmärkt musik så är videon till "Laughing With" ett riktigt mästerverk i fråga om att använda videoeffekter på ett snyggt å smart sätt. Den som är gammal nog att komma ihåg Peter Gabriels videor till bl.a. "Sledgehammer" kan nog få en känsla av Deja Vu när man ser Reginas video. Personligen tycker redaktören att hennes video är "smartare" och bättre än herr Gabriels.

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg