Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 52, 2010

    Tema: Jul/Weinacht/Christmas/Noël/Navidad/Natal/Kristnasko

    Publicerat 2010-12-29

Veckans Person

Sankt Nikolaus (ca 270 - 343)

Ett helgon med många att beskydda: barn, sjömän, fiskare, köpmän, de som anklagats på falska grunder, prostituerade, ångerfulla tjuvar, apotekare, bågskyttar och de som driver pantbanker.

Först en liten brasklapp; mycket man kan läsa om Sankt Nikolaus befinner sig i gränslandet mellan historiska fakta och rena legender. Så ha en skål med salt bredvid er när ni läser detta å ingen kommer att titta snett på er om ni tar er en nypa ur skålen.

Sankt Nikolaus var ett annorlunda barn, för att uttrycka det milt. Han påstås ha fastat på onsdagar och fredagar redan som spädbarn.

Han vigde sitt liv åt kyrkan och var bl a biskop i staden Myra. Å på sin fritid :-) utförde han en hel drös med mirakel. En ond slaktare dödade och slaktade tre små barn när det var svälttider. Sankt Nikolaus återupplivade barnen genom sina böner.

Han var en mycket generös, givmild och anspråkslös person som ofta gav bort sina ägodelar och pengar. Han påstås ha räddat en skuldsatt mans döttrar från prostitution genom att kasta in tre säckar med guld till dem. En säck för varje dotter. Den berättelsen ska vara ursprunget till dagens jultomte.

 

Veckans Bok

"Marias Lilla Åsna" av Gunhild Sehlin

Försöker dra mig till minnes om det var i lågstadiet eller mellanstadiet som fröken läste "Marias Lilla Åsna" men minnet sviker. Hur som helst så har själva boken stannat kvar i minnet. Även dess efterföljare "Åsnan Och Barnet" ligger tyggt inbäddad i minnet även om den inte är riktigt, riktigt lika bra som "Marias Lilla Åsna".

Skulle inte tro att någon blir speciellt förvånad när jag berättar att berättelsen utspelar sig för lite mer än 2000 år sedan...

En ganska vanvårdad åsna, som nog får beskrivas som aningen lat, träffar en dag en vänlig kvinna vid brunnen. Åsnan känner sig för en gångs skull omtyckt, ja man skulle nog kunna säga älskad, när hon hör den kvinnans vänliga ord. Mannen som äger åsnan är måttligt förtjust i sitt kreatur och tvekar inte en sekund när han kan sälja henne till en fattig snickare.

Snickaren är ju självklart (för den som kan sin Bibel) trolovad med den vänliga kvinnan och åsnan får äntligen ett hem där hon är älskad. Den vänliga kvinnan, vars namn är Maria (surprise, surprise) är med barn och hon å hennes man Josef måste fara Betlehem för att skatteskrivas.

Resan blir ju inte helt händelselös men som tur är har de unga tu en mycket klok liten åsna till sin hjälp.

Till skillnad mot urkunden (Bibeln) så är det här en tämligen barntillåten bok å som jag varmt rekommenderar. Spelar ingen roll om du är troende/agnostiker/ateist, jag sticker ut hakan å påstår att "Marias Lilla Åsna" är en one-size-fits-all-bok.

 

Veckans Wildcard

The Nightmare Before Christmas

The Nightmare Before Christmas

Veckans film är en modern klassiker av Hollywoods egen mr Weird; Tim Burton. Filmen är gjord med hjälp av stop motion teknik.

Historien tar sin början i "Halloween Town"; en stad befolkad av spöken, vampyrer, troll, häxor å diverse andra oknytt. Staden lever för att fira Halloween och festivalgeneralen heter Jack Skellington. Jack har dock börjat tröttna på Halloween-firandet, som ser likadant ut år ut och år in. När han tar sig en promenad i skogarna utanför staden så hittar han en dörr som leder till "Christmas Town".

Jack blir helt tagen av vad han ser och återvänder till sin egen stad och försöker sig på att sälja in jul-konceptet bland stadens invånare. Vilket går sisådär; att han själv inte riktigt greppat vad julen innebär gör inte saken lättare. Men till slut bestämmer sig hela staden för att "ta över" julen och man kidnappar bl.a tomten.

Samtidigt börjar trasdockan Sally att bli kär i Jack och hon känner på sig att det hela inte kommer att sluta bra.

Jag lägger locket på i fråga om mera information om filmen; ni får helt enkelt ta och se den för att få reda på mera!

 

Veckans faktoid

GES -  Anders Glenmark, Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt.

De Tre Vise Männen

Vi stökar över den lättaste biten först; antalet. Det står ingenstans i Bibeln att dom var tre. Än mindre står det att dom hette Kaspar, Melchior och Balthasar. Det här med att dom ska vara tre går att härleda till att det omnämns tre olika gåvor till Jesusbarnet; myrra, guld och rökelse.

Saxat från Matteusevangeliet:

  • När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: "Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom". De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.

Ibland kan man stöta på påståendet att det var tre kungar men tar man en titt i den grekiska originaltexten så står det:

  • Tou de Ihsou gennhqentov en Bhqleem thv Ioudaiav en hmeraiv Hrwdou tou basilewv, idou magoi apo anatolwn paregenonto eiv Ierosoluma.

I Babylonien och Persien använde man ordet "magoi" när man pratade om astrologer, präster, lärare och liknande. "Apo" har betydelsen "från" i det här sammanhanget. Och "anatolwn" betyder "det håll där solen går upp", dvs "öster".

Så att kalla dom "österländska stjärntydare" är nog inte helt fel.

 

Veckans citat

Erma Bombeck

There's nothing sadder in this world than to awake Christmas morning and not be a child.

Erma Bombeck

 

Veckans skiva

Juloratoriet

Johann Sebastian Bach - Juloratoriet

  • Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage - Rejoice, be Glad! Come, praise the days! - Exultez, réjouissez-vous ! debout, louez ce jour
  • Und es waren Hirten in derselben Gegend - And there were in the same country shepherds - Et il y avait des bergers dans la même région
  • Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen - Ruler of Heaven, hear our mumurings - Roi du ciel, écoute le murmure
  • Fallt mit Danken, fallt mit Loben - With thanks and praise postrate yourselves - Prosternez-vous avec gratitude, avec louange
  • Ehre sei dir, Gott, gesungen - Glory to be Thee, O Lord - Que gloire à toi, ô Dieu, soit chantée
  • Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben - Lord, if proud enemies rage - Quand nos ennemis orgueilleux enragent

Jag valde länge mellan "Juloratoriet" och "Nicke Lilltrolls Jul" å till slut singlade jag slant...så oddset för att Nicke Lilltroll dyker upp nästa jul är tämligen lågt.

Visst hade man velat vara på plats i Leipzig runt jul å nyår 1734/35 när Bach uruppförde Juloratoriet under 6 dagar, fördelat på 3 stycken uppförda i Nikolaikirche och 3 stycken i Thomaskirche.

Den late hade kunnat sitta kvar i Nikolaikirche och fått höra hela "Juloratoriet" men några utav stycken spelades först i Thomaskirche å sedan i Nikolaikirche.

Egentligen så spelar det inte så stor roll vilktn verk som Bach uruppförde, undertecknad hade tagit vad som bjudits när det gäller fugornas herre, kungen av kontrapunkt eller den så träffande beskrivningen "Den Femte Evangelisten".

Eptitetet "Den Femte Evangelisten" fick Bach i egenskap av att vara den absoluta centralgestalten i fråga om kyrkomusiken inom den protestantiska kyrkan. Han har skrivit ett otal verk för kyrkoårets stora högtider å the big six är Jul- och Påskoratoriet å Matteus-, Markus-, Lukas- och Johannespassionen. Tyvärr försvann noterna till Lukaspassionen strax efter att Bach avlidit. Markuspassionen gick nästan samma öde till mötes men en kopia på originalnoterna "överlevde" fram till att de allierade bombade Dresden 1945. Librettot har dock överlevt, vilket är en liten tröst.

Så får du inte utslag så fort du hör ordet "kyrkomusik" så rekommenderar jag varmt att du lyssnar på "Juloratoriet"!

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg