Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 01, 2011

    Tema: Personliga favoriter

    Publicerat 2011-01-07

Veckans Person

Utrikesminister Rickard Sandler med fru Maja Sandler, på väg till en audiens hos kung Georg VI i London år 1937.

Rickard Sandler (1884 - 1964)

Redaktören utmanar er alla till att hitta en elegantare klädd handels-/utrikes-/finans-/statsminister än Rickard Sandler. Varför ska han jämföras med alla dessa ministrar frågar sig den vetgirige. Helt enkelt för att herr Sandler har varit innehavare av dessa poster:

  • 1920: Finansminister
  • 1924-25: Handelsminister
  • 1925-26: Statsminister
  • 1932-39: Utrikesminister

Värt att nämna är att han avgick som utrikesminister när resten av regeringen inte ställde upp på förslaget om att befästa Åland. Vilket i praktiken hade varit att bryta Sveriges neutralitet då det sågs som ett stöd till Finland inför Sovjetunionens anfall. Frågan är om han hade stannat kvar på posten som utrikesminister efter 2:a världskrigets utbrott; Rickard Sandler var starkt antinazistisk. Detta var inte enda gången han så att säga gick emot partiet; han ställde sig på oppositionens sida när Sverige som en utav få, Redaktören tror till och med det enda, demokratiska länder i FN inte pekade ut Kina som angripare i Korea-kriget. Han behandlades ganska illa, för att inte säga elakt, av det socialdemokratiska partiet i slutet av sin politiska bana. Bland annat så avbokades han som 1:a Maj talare i Ådalen när partiledningen fick veta att SVT skulle sända det talet. Ironiskt nog så ersattes han av Olof Palme, som vid ett flertal gånger uttryckt sin beundran för Rickard Sandler och som nog får anses vara den intellektuella arvtagaren inom socialdemokratin.

Å redaktören tror inte att någon kommer att protestera om han skriver att Rickard Sandler är en utav de mest intellektuella socialdemokrater som går att uppbringa. Till och med en utav de mest intellektuella politikerna i Sverige oavsett partitillhörighet. Förutom att vara riksdagsledamot i nästan 50 år och landshövding (Gävleborg) i 9 år så hann han även med följande:

  • 1912: Grundade ABF - Arbetarnas bildningsförbund
  • 1926-32: Chef för SCB - Statistiska Centralbyrån.
  • 1930: Invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.
  • 1930-31: Gjorde den första översättningen av Das Kapital till svenska.
  • 1933-37: Preses (ordförande) i Kungliga Musikaliska Akademien.
  • 1943: Skrev boken Chiffer - En bok om litterära och historiska hemligskrifter
  • 1947-60: FN-delegat
  • 1954: Invald som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Om man som läsare inte redan fått prestationsångest så kan det tilläggas att han på sin fritid komponerade en hel del musik. Bl a tonsatte han en del utav vännen Dan Anderssons dikter.

Frågan på allas läppar torde nu vara: är Rickard Sandler släkt med bloggens redaktör?

Svaret är tyvärr(?) ett klart å tydligt NEJ. Släkten på redaktörens faders sida är ordentligt utforskad å inte tillstymmelse till spår av Rickard Sandler. Men varför det däringa frågetecknet inom parantes? Rickard Sandler var verkligen en renässansmänniska men hade tyvärr vissa problem med att behålla byxorna på i andra sammanhang än med sin hustru Maja.

 

Veckans Bok

Döden På Dig Väntar

"The Deep" av Mickey Spillane

"Deep was back in town after a twenty-five year exile--to inherit an empire and avenge a death".

Redaktören gillar verkligen den amerikanska beskrivningen av boken skriven av en utav kiosklitteraturens okrönta kungar: Mickey Spillane. "The Deep", "Döden På Dig Väntar" på svenska, är dock en utav väldigt få böcker som Spillane skrivit som INTE handlar om privatdetektiven Mike Hammer

Spillane lär aldrig få Nobelpriset i litteratur men han har en stil som gör att det han skriver känns så pass verkligt att man inte har några problem att se det hela framför sig, ja man kan nästan ta på det.

"The Deep" är en utav Spillanes bästa, i alla fall den bästa redaktören läst, och om man som han har en tendens till att läsa lite för fort så kan man få dubbel glädje av boken! Första gången redaktören läste den tyckte han att den var bra men när han läste om den några år senare så blev han tvungen att uppgradera den till "vääääldigt bra".

Redaktören kommer att förstöra hela läsnöjet om han talar om varför men lyd hans råd å hasta inte över de 2-3 sista meningarna i boken!!!

 

Veckans Wildcard

Fåret Shaun - Säsong 1 DVD-box

Fåret Shaun - Säsong 1

Redaktören är ganska säker på att han inte tillhör den tänkta målgruppen i fråga om "fåret Shaun" men det struntar han i. Det är en helt brilliant serie med 40 stycken 5-7 minuter långa leranimerade filmer. När man tänker på "leranimerade filmer" så är ju inte tanken på "Wallace och Gromit" långt borta å visst är det Nick Park som ligger bakom båda.

Den som tittar på SVT:s Barnkanalen med något så när regelbundenhet har nog redan sett fåret Shaun å hans äventyr.

I stort sett varje avsnitt är uppbyggt enligt den enkla men geniala formeln: en situation uppstår på bondgården som Shaun, hans fårvänner samt gårdens hund löser på ett komiskt sätt.

"Motståndarlaget" består av gårdens elaka grisar samt Shauns ärkefiende katten Pidsley å dessa gör sitt bästa för att förpesta tillvaron för fåren.

Medans allt detta pågår så är bonden totalt omedveten om vad som försigår; han tror att hans fårskock är en samling dumma...får, helt enkelt.

Så har du några minuter över å ett avsnitt av "fåret Shaun" börjar på TV, sitt då kvar å njut eller varför inte investera i DVD-boxen med hela första säsongen?!

 

Veckans faktoid

Hitler åt stora mängder sallad :-)

Hitler var vegetarian

Hitler används ofta som något slags inverterat bevis på att något är bra/inte bra. "Hitler tyckte inte om x, därför är x bra". För en massa år sedan såg redaktören en debatt om rävjakt på BBC å där var ett utav argumenten FÖR rävjakt just: "Hitler tyckte inte om rävjakt, därför är rävjakt bra".

Att Hitler skulle ha varit vegetarian används i bland på skoj, å i bland på allvar, som något slags bevis på att vegetarianism är av ondo.

Det är ganska väl dokumenterat att han inte hade något emot att äta diverse olika sorters bayerska korvar samt duva. Lika väldokumenterat är att hans doktor rekommenderade att han bara skulle äta vegetarisk mat för att komma tillrätta med sina problem med flatulens. Man undrar lite försiktigt vad hans doktor höll på med då han även gav Hitler regelbundna injektioner med en cocktail beståendes av bl a pulveriserade tjurtestiklar...

Man får nog ha en väldigt breeeeeed definition av vegetarian för att kunna sortera in Hitler i den kategorin. Det skulle i så fall vara en variant där man äter kött men inte fisk, för det finns inga dokument eller andra vittnesmål som visar att Hitler åt fisk.

En not på lite samma tema - Godwin's law angående diskussioner på nätet: "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1". Med andra ord, låt en diskussion pågå tillräckligt länge så kommer till slut jämförelser med nazismen eller Hitler. Tyvärr mer sann än man först kan tro, när argumenten tryter så...

 

Veckans citat

Författaren till Liftarens Guide Till Galaxen - Douglas Adams

I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.

Douglas Adams
(1952–2001)

 

Veckans skiva

Electric Light Orchestra - Out Of The Blue

Electric Light Orchestra - Out Of The Blue

Turn to Stone
It's Over
Sweet Talkin' Woman
Across the Border
Night In The City
Starlight
Jungle
Believe Me Now
Steppin' Out
Standin' in the Rain
Big Wheels
Summer and Lightning
Mr. Blue Sky
Sweet Is the Night
The Whale
Birmingham Blues
Wild West Hero

Jeff Lynne – sång, körsång, gitarr, keyboards, percussion
Bev Bevan – trummor, percussion, körsång, brandsläckare på "Mr. Blue Sky"
Richard Tandy – keyboards, gitarr
Kelly Groucutt – sång, körsång, bas, percussion
Mik Kaminski – violin
Melvyn Gale – cello och keyboards
Hugh McDowell – cello

En utav många skivor i redaktörens samling som diskvalificerar honom från att bli accepterad som seriös musikjournalist. Electric Light Orchestra, hädanefter ELO, är ett utav de ohippaste banden som går att uppbringa. Så ohippt, men excellent, att "Out Of The Blue" hamnade på 11:e plats på tidningen Q:s Guilty Pleasure' album of all time lista. Engelska Wikipedias beskrivning av listan är klockren: a list designed to celebrate 'uncool' but excellent records. För övrigt så innehavs plats nummer 13 av "Moving Pictures" med Rush...

Å inte blir den sämre av att den var den första skiva redaktören köpte för egna pengar när han var liten! Redaktören vill minnas att den kostade 55 kronor när han köpte den 1978. Kan tyckas vara en hiskelig stor summa pengar för att vara på den tiden men då ska farbror redaktörn berätta att detta var på den tiden som det bara fanns vinylskivor och "Out Of The Blue" var ett dubbelalbum med ett riktigt maffigt omslag och insida. Å som grädden på moset så fick man med en häftig affisch och ett klipp-ark som om man byggde ihop det blev ELO:s legendariska tefat. Tyvärr har både affischen och framför allt tefat försvunnit under resans gång. :-( I fråga om just tefatet så har redaktören gått å väntat på att ELO ska stämma Google för deras symbol för webläsaren Chrome men ännu så länge så har det varit tyst på den fronten.

ELO var Jeff Lynnes band till 100%, redaktören blundar helt för den första skivan å låtsas som att den inte finns :-), å han skrev och arrangerade alla låter å som grädden på moset även producerade alla ELO:s skivor. ELO var tänkt att ta vid vid lite där Beatles la av; pop med stråkar för att förenkla det hela en smula. Å dom visade verkligen att stråkar å pop är en magisk kombination när det görs på rätt sätt! Å i redaktörens ögon så är "Out Of The Blue" den riktiga höjdpunkten i ELO:s karriär; 70 minuter pophistoria som tål att lyssnas på om och om igen.

Redaktören vet att hans (egenproducerade) rykte som hårdrockare/punkare/industrimusikfantast får sig en rejäl törn i och med detta skivtips men till de som klagar dammar redaktören bara av den härligt subtila punkklyschan: "F*ck off"! :-)

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg