Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 09, 2011

    Tema: Lite oväntat

    Publicerat 2011-03-02

Veckans Person

Jumbo - Världens största elefant

Jumbo (1861 - 1885)

I bland funderar man över hur saker å ting, och för den delen begrepp, fått sina namn. Den frågan poppade upp i redaktörens huvud för några veckor sedan skulle beställa hem skrivarpapper å sprang på begreppet "jumbopack". Någonstans långt bak i huvudet dök ordet "elefant" upp å det tog inte lång tid innan kopplingen var etablerad: elefanten Jumbo - världens största elefant enligt cirkus-legendaren P T Barnum. Å lite mera grävande blottade ett tämligen fascinerande levnadsöde.

Jumbo föddes i Franska Sudan, det som i dag är Mali, 1861 och skeppades ganska snart till ett Zoo i Paris. 1865 ingick han i en bytesaffär som slutade med att han blev den största attraktionen på London Zoo. Ridturerna på Jumbo var under många år London Zoos absolut mest populära inslag och han blev älskad av besökarna, vilket verkligen visade sig när det blev känt att P T Barnum ville köpa Jumbo och ta med sig honom till USA. Bortåt 100.000 skolbarn skrev till drottning Victoria å bad om att Jumbo inte skulle säljas. Det anordnades demonstrationer mot försäljningen där en del demonstranter gick så långt så att dom skrev saker i stil med "a dead Jumbo is better than an exported Jumbo".

Trots protesterna genomdrevs försäljningen 1882 och London Zoo fick 10.000 dollar för Jumbo, en smått astronomisk summa på den tiden. För att få proportioner på summan så fick man betala någonstans runt 20-40 dollar om året för en bra betjänt. P T Barnum var dock ingen finansiell idiot; redan efter 4 dagar hade han tjänat ihop de 40.000 dollar som Jumbo + frakten över Atlanten kostat. Jumbo visades upp för nyfikna åskådare i Madison Square Garden i New York.

Tyvärr fick inte sagan om Jumbo något sagoboksslut. Under en turne i Canada 1885 blev Jumbo påkörd av ett tåg, som inte fanns med i några tidtabeller, när han och de andra elefanterna i the Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus höll på att lastas på cirkusens eget tåg. En uppstoppad Jumbo följde dock med cirkusen i några år innan P T Barnum donerade Jumbo till Tufts University utanför Boston. Jumbo blev snabbt universitetets maskot å är det än idag, trots att Jumbo förstördes i en brand 1975.

 

Veckans Bok

The World Without Us

"The World Without Us" av Alan Weisman

Mycket har skrivits/pratats om vilken oreda vi människor ställer till med på vårt kära jordklot; om det inte är så att man bott på baksidan av månen de senaste åren så kan man inte ha missat hela diskussionen om den globala uppvärmningen.

Alan Weisman har tagit det hela ett steg längre och utfört tanke-experimentet vad skulle hända om vi människor försvann från ena dagen till den andra. Vad händer med våra husdjur, djur i djurparkerna, hus/vägar vi byggt osv osv. Med all vår kunskap om byggnadsteknik och material: kommer våra hus att existera lika länge som t ex de egyptiska pyramiderna?

Författaren har intervjuat ett stort antal experter inom en hel radda med områden som är relevanta för hans frågeställning. Men hallå, säger säkert någon, då är det bara kvalificerade gissningar det handlar om?! Njae, det finns faktiskt några exempel ur verkligheten:

  • Pripjat: Staden vars 50.000 innevånare evakuerades på två dagar efter olyckan i Tjernobyl 1986 och varit övergiven sedan dess.
  • VaroshaCypern: När grekerna och turkarna började bråka (kriga) om Cypern i början av 1970-talet så övergavs Varosha hals-över-huvud å Weisman skriver om hur det såg ut redan ett par år efter övergivandet å man blir lite förbluffad över hur in i h*lsike snabbt naturen tar tillbaka det som en gång varit deras.
  • Koreas demilitariserade zon: Det här är ett riktigt häftigt exempel, med tanke på hur mycket folk det bor på den koreanska halvön å vad som händer om en liten del är helt renons på människor å djur och natur får härja fritt.

På det hela taget så skulle nog vårat jordklot må bäst av att vi människor försvann men det som skulle hända med de enorma industriområdena man kan hitta i t ex USA och Kina skulle ta lång tid att "reparera". Vissa saker blir dock inte som man kanske skulle tro; i alla fall så blev undertecknad lite förvånad över vad som skulle hända med våra kärnkraftverk.

"The World Without Us" är en fascinerande bok och Alan Weisman har gjort ett utomordentligt arbete med att sammanfoga den kunskap vi har inom de relevanta områdena till en lättförståelig text.

 

Veckans Wildcard

Det Ljuva Livet I Alaska/Northern Exposure

Det Ljuva Livet I Alaska

Redaktören var ute på en veritabel digital shopping spree för några veckor sedan. Det var inte bara skrivarpapper som inhandlades utan ett allvarligt försöka att avsevärt minska diverse filmhandlares lager på DVD-boxar med TV-serier gjordes också. Så minnet rannsakades med avseende på lite äldre TV-serier som varit bra å som skulle vara kul att se igen. Härom året inhandlades bl a båda säsongerna av kult-serien Twin Peaks och någonstans långt bak i gommen på redaktörn så smakar det fortfarande lite av besvikelse. Twin Peaks har inte åldrats med den värdighet man skulle önska, allrahelst med tanke på vilken fenomenal succe den var när den kom.

Efter lite grävande i minnets arkivskåp så såg "Det Ljuva Livet I Alaska" dagens ljus. Vill minnas att den gick på TV3 utav alla kanaler å att den var en ganska småmysig serie. Okaraktäristiskt för redaktörns smak så var den kliniskt ren från laserpickadoller, rymdskepp, onda monster och Michelle Pfeiffer.

Seriens huvudperson är den nyutexaminerade läkare Joel Fleischman, en ung kille som knappt lämnat New York i hela sitt liv. För att ha råd att studera till läkare har han sökt diverse stipendier och olika lån som delstaterna i USA kan bidra med och det enda napp han fått är ett lån ombesörjt av delstaten Alaska. En liten hake med sådana lån är att delstaten kräver en motprestation; att tjänstgöra ett antal år som läkare i delstaten. Joel är väl inte helt entusiastisk men kan ändå tänka sig några i år Alaskas största stad Anchorage. Man behöver nog inte ha sett serien för att förstå att så inte blir fallet; han hamnar istället i den lilla staden Cicely, innevånarantal sisådär 800 personer.

Innevånarna är en salig blandning av infödda indianer, divera by-original, en fd NASA-astronaut samt stadens kvinnliga pilot Maggie O'Connell. I stort sätt från första filmrutan som Joel och Maggie medverkar i tillsammans så genererar deras kärlek/hat-förhållande tillräckligt mycket spänning för att lysa upp en vanlig mellansvensk småstad.

I seriens början gör Joel allt, verkligen allt för att komma undan sina åtaganden enligt kontraktet han skrivit på men man behöver nog inte vara någon professor i TV-seriedramaturgi för att förstå att han sakta men säkert vänjer sig och till å med börjar trivas.

Vill man se en tvättäkta feel good TV-serie som inte går överstyr i sentimentalt tjafs eller triggar den där speciella kräkreflexen som bara riktigt förutsägbara TV-serier kan framkalla, ja ge då "Det Ljuva Livet I Alaska" en chans, du lär inte ångra dig.

 

Veckans faktoid

Go å glad av kexchoklad

Man får finnar av att äta choklad

Har en känsla av att veckans faktoid är en utav de mest kända faktoiderna som går att uppbringa. Får erkänna att den florerat hos redaktören å att han trott på den; att choklad ska vara nästintill magiskt om man vill få igång produktionen utav finnar.

Redaktören har pratat med en endokrinolog på Karolinska sjukhuset å han hoppas innerligt att han förstått det hela rätt:

  • Acne (finnar) är en inflammation som uppstår i hudens talgkörtlar.
  • Inflammationen uppstår när det produceras för mycket sebum, eller annat fett, som täpper till körteln. Sebum är hudens eget fett.
  • Bakterierna i talgkörteln börjar då bryta ner fettet för att inte täppas igen.
  • Fettsyrorna som uppstår när bakterierna försöker bryta ner fettet skapar en stark irritation som kan leda till att kroppen försvarar sig med att skapa en inflammation, vilket ger oss acne.
  • Under puberteten ökar testosteron-nivån hos både pojkar å flickor, vilket orsakar en ökad produktion av sebum å därmed finnar.
  • Insulin-nivån i kroppen påverkar testosteron-nivån (starkt förenklat; insulinet påverkar andra hormoner som i sin tur påverkar testosteronet).
  • Insulin-nivån höjs när man äter kolhydratrik mat.

Så vill man minska risken för finnar så ska man försöka undvika att äta kolhydratrik mat. Dvs man bör äta mat med lågt GI-värde. Nu är det ju inte bara kosten som påverkar uppkomsten av finnar men faktoiden handlar ju om "kost" så vi tar bara upp hur man kostvägen kan minska på finnarna.

Men påverkas inte uppkomsten av finnar överhuvudtaget av choklad? Tja, choklad har ett ganska lågt GI-värde men vill man hårddra det hela så kan choklad bidra på så sätt att man kan få fett från chokladbiten på sina fingrar å sen gnuggar man sig i ansiktet å täpper till porerna så att finnar uppstår. Lite långsökt men inte helt otroligt.

Då är det bättre att se över sina vanor i fråga om rotfrukter och frukostflingor...

 

Veckans citat

Frédéric Dard

Det är när det är dags att deklarera som man upptäcker att man inte ha råd med att unna sig det man har förtjänat.

Frédéric Dard

 

Veckans skiva

Shin Terai - Unison

Shin Terai - Unison

Clue
Dinner Of Heaven
Emotional Intelligence
Dusk
Tag of War
Dream Catcher
From Texas

Shin Terai - Sång, synthesizer
Bill Laswell - Bas, synthesizer
Buckethead - Gitarr
Nicky Skopelitis - Gitarr, sitar
Bernie Worrell - Orgel, synthesizer

Redaktören inleder med att sätta sig i biktbåset å erkänna att han inte vet så rasande mycket om den japanske musikern och producenten Shin Terai. Annat än att han gör spännande musik som är en frisk blandning av electronica, jazz, funk och rock.

Å att han omger sig med en radda riktigt duktiga å framför allt intressanta musiker. I denna samling så sticker gitarristen Buckethead ut lite extra, med sin minst sagt originella "scenklädsel". Man blir lite distraherad av den och det är lätt att glömma bort att han är en extraordinär gitarrist. Den som tvivlar uppmanas att lyssna på hans egna komposition Nottingham Lace å framför allt spetsa öronen 2:35 in på låten, Där tar det ordentlig fart å redaktören blir sugen på att lära sig spela elgitarr.

Albumet sparkar igång med några minuters orgelmusik som får en att känna sig lite som i kyrkan. De resterande 6 låtarna klockar tillsammans in på 47 minuter, så den som kan sin division räknar snabbt ut att det rör sig om en knippe ganska långa låtar.

Med risk för att bli lite tjatig så uppmanas ni läsare att utvidga era musikaliska universum med Shin Terai å hans verk. Tror inte att ni blir besvikna med den expansionen.

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg