Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 15, 2011

    Tema: Datorer

    Publicerat 2011-04-17

Veckans Person

Augusta Ada King, Countess of Lovelace

Ada Lovelace (1815-1852)

Ada Lovelace hade antagligen gått till historien utan att ha behöva göra någonting på egen hand, som det enda icke oäkta barnet som giganten inom den engelska romantiken, Lord Byron, var far till. Hennes mamma var Anne Isabella Byron.

Mamma Anne var inte helt förtjust i tanken på att Ada eventuellt skulle gå i sin fars fotspår som diktare och såg därför till att Ada fick en gedigen utbildning inom ämnet matematikens. Ett ämne som Ada visade sig vara sällsynt begåvad inom. Å det var också ett ämne som passade bra med tanke på att Ada ofta var sjuk under sin uppväxttid; hon fick bl a mässlingen.

I vuxen ålder mötte Ada Lovelace Charles Babbage, mannen som kan sägas vara alla datorers fader. Babbage konstruerade den s.k. analytiska maskinen, som måste anses vara föregångaren till dagens datorer. Tyvärr hade Babbage tidigare i sin karriär bränt en hel drös med pengar på en föregångare till den analytiska maskinen så ingen ville stödja honom ekonomiskt. Så maskinen i fråga blev aldrig byggd.

Men detta hindrade inte Ada att utifrån Babbages ritningar och beskrivningar skriva det som inte går att beskriva på något annat sätt än varandes det första datorprogrammet.

Ada Lovelaces betydelse för datorprogrammering har inte gått spårlöst förbi och när det amerikanska försvarsdepartementet ville rensa upp i den stora mängden av programmeringsspråk som användes inom departementet och den amerikanska försvarsmakten så resulterade detta i det nya programmeringsspråket Ada, döpt efter ni-vet-vem.

 

Veckans Bok

En Dators Födelse

"The Soul of a New Machine" av Tracy Kidder

Dax för en handuppräckning igen; upp med handen alla ni som tycker att det låter spännande att läsa om utvecklingen av en ny minidator på 1970-talet. Veckans Bok kanske kan ändra inställningen hos er som inte räckte upp handen.

Redaktören vill redan från början påpeka att det inte bara är han som gillar "The Soul of a New Machine"; den vann the Pulitzer Prize for General Non-Fiction 1982.

I boken får man följa utveckligen av Data Generals minidator Eclipse MV/8000. Boken börjar med att man får följa med bakom kulisserna hos de två grupperingarna med ingenjörer som "slåss" om att få konstruera den nya minidatorn.

Om man som redaktören arbetar med "kvalitet" på en daglig basis så ryser man mer än en gång när man läser boken; man får sig till livs sådana visdomsord såsom "Not everything worth doing is worth doing well" och "If you can do a quick-and-dirty job and it works, do it.". Brrrrr!!!

Projektet med att ta fram den nya minidatorn slåss mot helt omöjliga tidplaner och antalet övertidstimmar skulle få vilken fackrepresentant som helst att bryta ihop, hysteriskt skrattande.

Att leta efter fel i minidatorns maskinkod låter väl inte så där väldans sexigt men Tracy Kidder lyckas verkligen med att beskriva detta på ett sätt så att man rycks med och verkligen vill veta hur det går.

Den som är för lat för att läsa boken kan tämligen lätt ta reda på hur det hela slutar, då boken verkligen beskriver verkliga händelser. Så googla loss alla latmaskar. :-)

 

Veckans Wildcard

Tron

Tron

När Tron gick upp på biograferna 1982 kom den att bli filmen som innebar det stora genombrottet för avancerad datoranimering. Idag är det ju vardagsmat med datoranimeringar i spelfilmer och när man ser en film såsom någon av Sagan Om Ringen filmerna så tänker man inte längre så mycket på att det är datoranimeringar inblandade.

Men när Tron visades första gången så var det det enda som folk pratade om. Ska man vara lite elak så skadade det inte filmen att fokuset låg på tekniken å inte på handlingen. Så det var ingen slump att filmen Oscar-nominerades för bästa ljud och bästa kostym å inte nominerades för bästa manus...

Om man reducerar handlingen till några få meningar så skulle det kunna låta ungefär så här:

  • Programmeraren Kevin Flynn, spelad av Jeff Bridges, misstänker att hans före detta chef stulit hans arbete med ett nytt dataspel.
  • Flynns försök att hacka sig in i datorn som troligtvis innehåller bevisen för stölden stoppas av datorns MCP - Master Control Program.
  • Med hjälp av några vänner som fortfarande jobbar kvar på företaget som Flynn slutat hos tar han sig in i lokalerna där datorn står.
  • MCP:n tar kontroll över en laserutrustning som kan digitalisera saker å ting och lyckas med konststycket att digitalisera Flynn och förflytta honom till datorns innanmäte
  • Flynn får verkligen ingen lätt resa i datorns inre och man får som filmtittare bl a bevittna den berömda scenen där det duelleras med s.k. "light cycles".

Filmen är en Disneyfilm, med andra ord en Hollywoodfilm å man behöver inte vara något geni för att lista ut hur det hela slutar men som vanligt är det resan som är målet å inte målet i sig. Så det är helt klart värt att se Tron å står man i valet å kvalet mellan originalfilmen och den uppföljare som kom för inte så länge sedan så är valet lätt; se för guds skull originalet!

 

Veckans faktoid

Märket anger en sevärdhet av nationellt intresse. Sevärdhetens art anges i anslutning till märket

Vägmärket för fornminne

Vad i hela friden har vägmärket för fornminne med datorer att göra? Absolut ingenting! Upp med handen alla som känner sig som Nalle Puh; en björn med mycket liten hjärna.

Den som har tagit sig en titt på tangentbordet på en Apple Macintosh/iMac känner igen krumeluren på skylten, samma krumelur pryder kommandotangenten.

Å varför är då detta en faktoid? Helt enkelt för att vägmärket inte är vägmärket för fornminne. Okej, ska man vara petig så kan märket markera ett fornminne. Helt skamlöst har redaktören kopierat texten från Transportstyrelsens hemsida: "Märket anger en sevärdhet av nationellt intresse. Sevärdhetens art anges i anslutning till märket".

Så redaktören sitter med rodnande kinder, för han också trott att krumeluren symboliserade fornminne å har kärleksfullt hånat alla som pratat sig varma för datorer tillverkade av Apple. Så det får väl skrivas in på kontot benämnt karma att krumeluren har en mycket mera positiv betydelse.

Men ingen har rättat redaktören så han har inte så väldigt dåligt samvete när allting kommer omkring.

 

Veckans citat

John von Neumann och världens första programmerbara elektroniska dator - ENIAC

It would appear that we have reached the limits of what it is possible to achieve with computer technology, although one should be careful with such statements, as they tend to sound pretty silly in 5 years.

sagt av John Von Neumann 1949

 

Veckans skiva

Kraftwerk - Computer World

Kraftwerk - Computerwelt

Computerwelt (Computer World)
Taschenrechner (Pocket Calculator)
Nummern (Numbers)
Computerwelt 2 (Computer World, Part 2)
Computerliebe (Computer Love)
Heimcomputer (Home Computer)
It's More Fun to Compute

Ralf Hütter - sång, vocoder, synthesizer, orchestron, synthanorma sequencer och keyboards
Florian Schneider - vocoder, talsyntes och synthesizer
Karl Bartos - elektronisk percussion
Wolfgang Flür - mjukvara

Redaktören drar en lättnadens suck denna veckan när det gäller Veckans Skiva; Kraftwerk är ju inget litet obskyrt garageband som bara de allra mest initierade ens hört talats om. Så han tror att ingen kommer att protestera speciellt vilt utifall att veckans inlägg blir av det kortare slaget.

På den tiden när redaktören gick på högstadiet så stod slaget mellan hårdrockare och syntare. I ena ringhörnan hittade man Motörhead och Judas Priest och i den andra hittade man bl a Human League och Visage. Å ville man uppfattas som en "äkta" syntare så skulle man självklart gilla Kraftwerk och ville man sedan addera lite "edge" till äktheten så namndroppade man gärna DAF - Deutsch Amerikanische Freundschaft.

Kraftwerks inflytande ifråga om syntmusik å hiphop går nog inte att överdriva och många vill hävda att en utav redaktörens favoritgenrer, industrimusiken, inte hade blivit vad den blev utan Kraftwerk.

Computerwelt anses av många vara Kraftwerks mest "elektroniska" album, med inte ett enda akustiskt instrument så långt örat kan höra.

Å självklart är merparten av veckans YouTube-klipp på tyska, även om Kraftwerk gjort en engelsk version av skivan i fråga. Det brukar vara en tuff kamp mellan det tyska och finska språket när guldmedaljen i grenen "minst romantiska språk" ska delas ut. Så redaktören, som är mera hårdrockare än han är syntare, frågar med glimten i ögat vad det säger om syntmusiken när det låter så bra när man sjunger på tyska...

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg