Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 01-02, 2012

    Tema: Personliga favoriter III

    Publicerat 2012-01-09

    Sorgbandet uppe i vänster hörn är till minnet av redaktörens vän, bästaste Notes-kompis och fd arbetskamrat Margareta "Maggan" Englund, som gick bort för lite mer än en månad sedan. Maggan var inte bara vän med redaktören; hon kände och arbetade tillsammans med ett antal av Kulturbloggens läsare. Maggan lämnar ett stort hål efter sig och den agnostiske redaktören hoppas på att den finns en himmel...

Veckans Person

Drottning Margareta Valdemarsdotter

Margareta Valdemarsdotter (1353-1412)

Att Margareta Valdemarsdotter, dotter till Valdemar Atterdag, blev veckans person är helt och hållet Runar Søgaards och Skånepartiets ledare Carl P Herslows förtjänst. Båda har ondgjort sig över att profeten Muhammed gift sig med en väääldigt ung flicka. Det fick redaktören att börja fundera på om det verkligen är något som bara förekommer inom islam. Å det tog inte lång tid att luska reda på att det var ett inte alldeles ovanligt sätt att bilda politiska allianser under medeltiden: att en vuxen potentat gifter sig med någon annan potentats dotter eller syster.

Margareta Valdemarsdotter passar som hand i handsken i fråga om ovanstående. Redan innan hon hunnit fylla 6 år så var hon trolovad med med den norske kungen Håkan Magnusson och de gifte sig samma år som Margareta fyllde 10 år, då Håkan hunnit med att bli kung även över Sverige. Då kan man inte låta bli att dra på smilbanden när man läser Runars uttalande angående Muhammed. Å ännu mera roligt blir det när man läser Herslows uttalande på samma tema. Man undrar lite stilla om han vet som hände på andra sidan Öresund 1363. Till Runars försvar ska nämnas att han tagit tillbaka det han sa.

Nu är ju inte Margareta Valdemarsdotter bara intressant ur synvinkeln att hon gifte sig i väldigt unga år. Hon är en oerhört fascinerande kvinna med ett lika fascinerande liv. Sug bara på den här karamellen: Margaretas CV i fråga om att vara drottning:

  • Danmark: 1387-1412
  • Norge: 1387-1412
  • Sverige: 1389-1412

Japp mina damer och herrar, Margareta var drottning över hela Skandinavien. Och hon var inte bara ett kuttersmycke, hon styrde verkligen länderna å gjorde det rasande skickligt. Kan vara på sin plats att påpeka att det inte var någon lek att regera, det fanns många mäktiga parter att ta hänsyn till. Förutom alla små kunga- och hertigdömen så var Hansan en maktfaktor att räkna med. Och hon drog sig inte för att dra ut i strid och det slutgiltiga beviset för att hon var mer än kompetent i fråga om att regera är att hon vid sin död fortfarande var drottning över de skandinaviska länderna.

 

Veckans Bok

Faktoider

"Faktoider - försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar" av Peter Olausson

Redaktören sätter sig i biktbåset på en gång och erkänner att Peter Olaussons bok är en utav de källor som ligger till grund för Veckans Faktoid på Kulturbloggen å detta på goda grunder: det är helt enkelt en väldigt bra bok om faktoider.

Det finns egentligen inte så mycket att skriva om boken, den avhandlar en hel drös med faktoider och gör det väldigt metodiskt, komplett med källhänvisningar.

Peter Olausson har skrivit fler böcker på samma tema som är väl värda att ta en titt på:

  • Fler faktoider: fler försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar
  • Är det verkligen sant?
  • Tredje rikets myter

 

Veckans Wildcard

Två kända scousers - Paul McCartney och Mel C

Ordet "Scouse"

Nytt från och med nu på Kulturbloggen är att kategorin "Veckans Film/TV-serie" har bytt namn till "Veckans Wildcard". Å som alla säkert förstår så kan kategorin innehålla allt mellan himmel och jord. Å det utnyttjar redaktörn omedelbums och låter veckans inlägg handla om ett ord, ett engelskt ord för att vara mera exakt: scouse.

Den som kan sina engelska dialekter nickar säkert igenkännande. Scouse är benämningen på en dialekt som förknippas med staden Liverpool och de som pratar med den dialekten brukar kallas för scousers. Den som är nyfiken på hur en scouser låter, här i form av komikern John Bishop, klickar här. Om du träffar på en engelsman som säger "me" istället för "my" så är det stor chans att du pratar med en scouser.

Nu kommer det riktigt intressanta med ordet scouse, dess ursprung! Man är inte helt säker på om ordet härör från det norska ordet "lapskaus" eller det plattyska ordet "Labskaus". Å om någon tycker att dessa ord låter bekanta så finns det en svensk variant på ordet: lapskojs. Lapskojs var en synnerligen populär maträtt i skolmatsalarna på 70- och 80-talet. Å med populär så tänker redaktören mest på personalen i dessa skolmatsalar å mindre på de barn som åt rätten. Redaktören vill dock påpeka att han själv älskade den rätten å de dagar den serverades i skolan alltid var bra dagar.

Men hur ända in i Hälsingland kom en nedkortad version av ordet lapskojs att bli benämningen på en dialekt i Liverpool-trakten? Lapskojs var en populär maträtt bland sjömän på 1700- och 1800-talet och på den tiden hade Liverpool en utav världens största hamnar (man uppskattar att i början av 1800-talet så gick snudd på 40% av världens sjöfrakter till/från Liverpool).

 

Veckans faktoid

"Varför äter de inte bakelser?"

Eller "Låt dem äta bakelser".

Ett utav de mera populära "bevisen" för att överklassen inte förstår sig på, eller att de ser ned på, fattiga är drottning Marie Antoinettes berömda fråga/förslag när hon fick höra att de fattiga inte hade något bröd att äta. Eller...???

Som de flesta bra historier så är inte denna sann.

Historien har nämnts i ett flertal böcker daterade långt före Marie Antoinettes födelse. Den kanske mest kända boken är Jean-Jacques Rousseaus självbiografi "Bekännelser":

  • Till slut kom jag ihåg det tanklösa uttalandet av en stor prinsessa, som, när man talade om för henne att folket saknade bröd, svarade, "Låt dem äta bakelser"

Genom denna självbiografi går det att datera händelsen till ca 1740, då det återstår 15 år innan Marie Antoinettes födelse...

Den engelska skådespelaren/komikern David Mitchell har funderat lite på detta citat å om det kan vara så att det ryckts ur sitt sammanhang och om det kan vara så att om vi fått tagit del av hela konversationen så kanske vi hade tänkt helt annorlunda om den som sagt det: "konversationen gick kanske så här":

  • "Madame, de fattiga är hungriga"
  • "Varför äter de inte bröd?"
  • "Brödet är slut madame"
  • "Varför äter de inte bakelser?"
  • "De har inga bakelser"
  • "Ojdå, då har vi ett stort problem som vi måste ta tag i"

Å fransmännen var långt ifrån först med detta tema. Det finns en liknande berättelse, mycket äldre än den franska, från Kina där kejsaren frågade "varför äter de inte kött?" när han fick höra att hans undersåtar inte hade tillräckligt med ris att äta.

 

Veckans citat

Det här är något du borde ta med i din blogg!

Frank Axelsson

 

Veckans skiva

X-Ray Spex - Germ Free Adolescents

X-Ray Spex - Germ Free Adolescents

Art-I-Ficial
Obsessed with You
Warrior in Woolworths
Let's Submerge
I Can't Do Anything
Identity
Genetic Engineering
I Live Off You
I Am a Poseur
Germ Free Adolescents
Plastic Bag
The Day the World Turned Day-Glo

BANDMEDLEMMAR
Poly Styrene (Marianne Joan Elliott-Said) - sång (1957-2011)
Jak Airport (Jack Stafford) - gitarr
Paul Dean - bas
Rudi Thomson - saxofon
B.P. Hurding (Bake Paul Hurding) - trummor

2011 var året då många bra musiker gick bort i förtid. Den kanske mest berömda var Amy Winehouse men det är en annan sångerska som redaktören kommer att sakna mest: Marianne Joan Elliott-Said, mera känd under artistnamnet Poly Styrene. Hon gick bort bara 53 år gammal pga bröstcancer som spred sig till andra delar av kroppen.

Poly Styrene frontade det nästintill kriminellt underskattade punkbandet X-Ray Spex å var en kvinnlig fyrbåk i en annars totalt mansdominerad musikgenre. Redaktören försöker desperat minnas var han hörde X-Ray Spex första gången å om minnet inte spökar alltför mycket så var det i radioprogrammet Ny Våg.

Vad redaktören med 100%-ig säkerhet kommer ihåg är vilken låt det var han hörde: Identity! Å det är ingen överdrift att påstå att den singeln är den mest spelade i redaktörens samling. Den är snudd på genomskinlig efter allt slitage i form av skivspelarens pickup. Det är helt enkelt en fenomenalt bra låt!

X-Ray Spex slog igenom med låten Oh Bondage Up Yours, en låt som var lika mycket ett slag för feminismen som den var en spark i veka livet på kommersialismen/kapitalismen. Bandet var lite udda som punkband betraktat, inte bara för att bandet frontades av en tjej utan även för att man inkluderat en saxofonist.

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg