Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 11, 2011

    Tema: Skottland

    Publicerat 2011-03-20

Veckans Person

Robert Burns

Robert Burns (1759 - 1796)

Finns det någon person som förtjänar epitetet "nationalskald" så är det Robert Burns. En man känd långt utanför Skottlands gränser som upphovsmannen till "Auld Lang Syne". Ett "kändisskap" som borde ha hamnat under Veckans Faktoid eftersom det inte alls är Robert Burns som skrivit "Auld Lang Syne". Något som han själv också påpekar i det brev som han skickade till Scots Musical Museum tillsammans med texten/musiken till "Auld Lang Syne"; The following song, an old song, of the olden times, and which has never been in print, nor even in manuscript until I took it down from an old man. För övrigt så är den melodi som idag används till texten inte den melodi som Burns föreslog.

Burns är en mästare att med några få enkla ord beskriva stora känslor, så pass duktig att det florerar ett rykte om att redaktören i en alkoholmättad dimma för många många år sedan reciterat Burns A Red, Red Rose för en vacker kvinna för att på så sätt visa sina känslor för henne. Redaktörens kommentar om detta rykte? Lite förläget mumlar han något om att det kan vara värt att nämna att även Robert Burns rönte framgång bland damerna, sen får ni tänka lite själva. :-)

Robert Burns var en man som, trots att han under en period i sitt liv arbetade som bokhållare på en plantage på Jamaica, talade om slaveri och tog tydlig ställning emot det bl.a. poemet The Slave's Lament. Hans engagemang är känt långt utanför Skottlands gränser; åker man till Robert Burns Birthplace Museum så kan man bl.a. se ett foto på Muhammed Ali när han besöker museet.

Ett hårt leverne (alkohol plus reumatisk feber) resulterade i ett förhållandevis kort liv men Robert Burns ande å verk lever i högsta grad kvar i Storbrittanien i allmänhet och Skottland i synnerhet och hans 250 årsdag uppmärksammades med en samling frimärken.

 

Veckans Bok

Det Susar I Säven

"The Wind In The Willows" av Kenneth Grahame

När veckans tema är Skottland så dammar redaktören av en personlig favvo, klassikern "The Wind In The Willows", eller "Det Susar I Säven" som den heter på svenska, vars författare, Kenneth Grahame, är skotte.

Å redaktören kände att det var dax att bryta trenden med böcker vars målgrupp är vuxna människor å istället sikta in sig på en bok för de lite yngre. Men som ändå kan läsas med stor behållning av vuxna, å som kuriosa kan nämnas att "The Wind In The Willows" är en utav författaren Dean Koontz favoritböcker. Redaktörn har härliga minnen från när skådespelaren Håkan Serner läste boken i TV (han gjorde även en helt fantastisk uppläsning av Nalle Puh, så långt bort man bara kan komma från Disneys steroid-variant). I en liten utvikning kan nämnas att Håkan Serner tragiskt lämnade oss på tok för tidigt genom att påverka statistiken i förra veckans faktoid, å att ingen annan skådespelare riktigt kunnat fylla det tomrum som han lämnade efter sig.

Väljer man att läsa boken på sitt originalspråk så får man en bra lektion i vad olika djur heter på engelska; bokens handling roterar runt den poetiske Mullvaden, den modige Vattenråttan, den pompöse Paddan, den stränge, för att inte säga barske, Grävlingen och de allt annat än snälla vesslorna. Berättelsen tar sin början när Mullvaden tröttnar på sin egen vårstädning å i stället tar en promenad utmed flodbanken. Där lär han känna Råttan och när dom lämnat floden å tagit sig in i skogen bredvid så springer dom på Grävlingen. Dessa tre övervintrar i Grävlingens gryt och tillsammans med Paddan så upplever dom ett antal äventyr.

Man har gjort både film och TV-serie av boken å ett otal teateruppsättningar har gjorts. I Sverige är nog Stockholms Stadsteaters uppsättning av boken, med bl a Peter Harrysson i rollen som Paddan, mest känd. Och letar man långt ner i lådan med lite äldre datorspel så hittar men både ett och två sådana baserat på boken.

Den musikintresserade spetsar säkert öronen lite extra när han/hon kommer till kapitlet "Flöjtblåsaren vid morgonrodnadens portar". Kapitlet, i originalboken, har nämligen givit namn åt Pink Floyds första skiva "The Piper At The Gates Of Dawn".

 

Veckans Wildcard

Gregory's Girl

Gregory's Girl

Veckans film är inte speciellt svår att sortera in i ett fack: feelgood.

Tonåringen Gregory och hans kompisar har precis "upptäckt" tjejer och Gregorys hjärta bankar lite extra för Dorothy. Dorothy är inte vilken tjej som helst; hon är rasande duktig på fotboll å har lyckats med att ta en plats i skolans pojklag. Å positionen i laget hon tagit är Gregorys å han har blivit "nedgraderad" till målvakt.

Gregory gör allt för att få vara en del av Dorothys liv och som en typisk kille så kan han ju inte säga rakt ut att han gillar henne (stanna upp några sekunder å fundera på hur många böcker/filmer/låttexter som aldrig hade skrivits om vi killar hade varit lite modigare). Han lär sig bl a italienska för just det syftet.

Killkompisarna gör inte Gregorys närmanden lättare, då dom är precis lika vilsna när det gäller mysteriet med tjejer. Gregory får lite oväntat hjälp på traven av sin 10-åriga syster.

Hur filmen slutar? Gissa tre gånger...

 

Veckans faktoid

Skotskt

Många av de saker som vi tänker på som skotska kommer inte ursprungligen från Skottland. Vilket ju inte alls är ovanligt överhuvudtaget; om ni lovar att inte skvallra för fransmännen så var det inte alls Dom Perignon som uppfann champagne. Så låt oss börja "nedmonteringen" av allt som är skotskt.

Kilten var det irländarna som kom på å för att strö lite extra salt i såret så är kommer ordet "kilt" från danskan. Uttrycket "kilte op" kan lite slarvigt översättas med "uppfästa", såsom uppfästa kläderna på sig. Den som vill gräva ner sig lite mera i ordet rekommenderas att ta en titt i Projekt Runebergs Svenskt dialektlexikon - ordbok öfver svenska allmogespråket

Säckpipan är gammal som gatan å de senaste rönen placerar dess ursprung i centrala Asien. Hur som helst så står säckpipan omnämnd i Daniel 3:5 i Bibeln. Den finns också omnämnd i grekisk poesi redan 400-500 f.Kr. och oddsen för att det var romarna som tog med sig säckpipan till storbritannien är knappt pengarna tillbaka.

Haggis är ursprungligen en grekisk korv och omnämns bla i Aristofanes verk Molnen från 423 f.Kr.

Men whisky då, det är väl ändå ett skotskt hittepå? Att genom destillering framställa sprit har varit en känd teknik i över 4000 år och de äldsta bevis man funnit för framställning av sprit gjord på korn hittar vi på andra sidan jordklotet, i Kina.

 

Veckans citat

Canadensaren Mike Myers, med rötter i Storbritannien

My theory is that all of Scottish cuisine is based on a dare.

Mike Myers

 

Veckans skiva

Rod Stewart - A Night On The Town

Rod Stewart - A Night On The Town

Tonight's the Night (Gonna Be Alright)
The First Cut Is the Deepest
Fool for You
The Killing of Georgie (Part I and II)
The Balltrap
Pretty Flamingo
Big Bayou
The Wild Side of Life
Trade Winds

Redaktören erkänner utan omsvep att Rod Stewart inte är hundra procent skotte. Hans mamma är engelska men hans pappa är skotte. Så var det ur världen.

Varför då välja en halvskotte när det finns en hel drös med "helskotska" artister å band? För att Rod Stewart snart är mera känd för sina äktenskap med blondiner som är längre än vad han är än för det faktum att han är en sjuhelsikes artist. Lite upprättelse med andra ord.

För det är lätt att glömma bort hur gigantiskt stor Rod Stewart var på 70-talet, med försäljningssiffror å listplaceringar som verkligen inte låter skämmas för sig. Å frågar man redaktören så var dessa framgångar välförtjänta.

Veckans skiva är en lite bortglömd klassiker med några urstarka låtar, där främst "Tonight's the Night (Gonna Be Alright)", "The Killing of Georgie (Part I and II)" och Cat Stevens covern "The First Cut Is the Deepest" står ut som höjdpunkterna.

Om någon tycker att skivomslaget ser bekant ut så är det inte så konstigt, det är Pierre-Auguste Renoir's målning "Bal du moulin de la Galette" där Rod låtit måla in sig själv mitt i bilden.

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg