Blir man mer intelligent av att äta fisk?
  • Vecka 18, 2011

    Tema: Sparka in öppna dörrar

    Publicerat 2011-05-03

Veckans Person

Stephen John Fry

Stephen Fry (född 24:e augusti 1957)

Utan veckans person hade aldrig Kulturbloggen blivit av! För utan Stephen Fry som programledare för det frågesportprogram som redaktören anser vara det bästa som någonsin sänts, QI - Quite Interesting, så är det vääääldigt tveksamt om inspirationen infunnit sig hos redaktören att "fatta pennan".

Om man vill sätta EN etikett på Stephen Fry så får man väldiga problem då karln är en mångsysslare av rang; författare, komiker, programledare, skådespelare, manusförfattare, regissör å inte minst inläsare av Harry Potter böckerna till ljudböcker (strunta i att läsa böckerna eller se filmerna och satsa istället på lyssna på dessa ljudböcker; helt fantastiska). I Sverige är Stephen antagligen mest känd för sina roller i tv-serien Blackadder/Svarte Orm; general Melchett och lord Melchett samt en rad riktigt bra dokumentärserier; Last Chance To See (går i skrivande stund på SVT under namnet "Last Chance") och den makalöst bra The Secret Life of the Manic Depressive om manodepression. Och han har gästspelat 5-6 gånger i den amerikanska tv-serien Bones.

Å så har vi dom två tv-serierna som till stor del bidragit till Stephen Frys enorma popularitet i Storbrittanien (orden "national treasure" brukar dyka upp när han beskrivs i sitt hemland); A Bit of Fry & Laurie och Jeeves and Wooster, båda med sin goda vän Hugh Laurie. Tittar man på hans prestation som skådespelare så har han spelat huvudrollerna i Peter's Friends och Wilde. Tack och lov så är Stephen Fry inte bra på allting, solen ska ju som bekant ha några fläckar, och han har vid ett flertal tillfällen påpekat sin totala oförmåga att sjunga. Det har dock inte hindrat honom från att framföra några musikaliska nummer i "A Bit Of Fry And Laurie": The Bishop and The Warlord och The Polite Rap.

Redaktören skulle kunna sitta och skriva sida upp och sida ner om Stephen Fry för han, Fry inte redaktören :-), är ett unikum utav stora mått och något så ovanligt som en extraordinär intellektuell som går hem hos "mannen å kvinnan på gatan". Vill man ge sig på den härliga sporten "svepande generaliseringar" så kan man ju påstå saker i stil med att de flesta intellektuella sätter sig på lite väl höga hästar i bland och inte drar sig för att mästra människor som kanske inte är fullt så intellektuella. Ett lysande exempel på en mästrande intellektuell går att skåda på SVT; Sten Broman i den utmärkta dokumentären Jag är sån här. På den punkten skiljer sig verkligen Stephen Fry, vilket bäst tar sig uttryck i den redan nämda frågesportprogrammet QI. Det är ett perfekt forum får hans nästintill encyklopediska kunnande och stora humor. Å man förlåter honom tämligen omgående när han rättar de tävlande. En praktexempel på detta är när han sätter ditt sin ständiga bisittare Alan Davies (de första 1.5 minuterna).

Det börjar höras kvävda gäspningar från läsarna så redaktören tar och rundar av å sparar undan all info han har om Stephen Frys tid i fängelset, hans syn på katolska kyrkan, hans scenskräck och det faktum att han beskrivit sig som 90% homosexuell. Så bli inte förvånad om Stephen Fry återkommer som Veckans Person.

 

Veckans Bok

The Lord of the Rings

"Sagan Om Ringen" av J.R.R. Tolkien

"Sagan Om Ringen" eller "Ringarnas Herre" (titeln på nyöversättningen), är nog mest känd i sin filmade form nuförtiden. Och om redaktören får ge sitt betyg på filmerna så är dom riktigt bra och avviker inte så fasligt mycket från böckerna som man skulle kunna befara.

Det känns verkligen som om redaktören tagit veckans tema till sin spets i och med att utse "Sagan Om Ringen" till veckans bok, finns det någon som inte har koll på handlingen i böckerna?! Kort sammanfattning utan att avslöja slutet; "ond" ring hittas, slarvas bort ett par gånger, hittas av en kortväxt snubbe, ringens ondska identifieras av snäll trollkarl, ringen ska förstöras i den vulkan där den skapats, en brokig skara ger sig iväg för att förstöra ringen.

Tar man sig en titt på hur väl Peter Jackson (regissör/producent/manusförfattare) förvaltat böckerna när han filmade dessa så slås man som sagt var av hur pass trogen man varit mot originalberättelsen. Redaktören kan bara dra sig till minnes ett par saker som diffar så våldsamt att han noterade det när han såg filmerna.

För det första så är Tom Bombadill inte med i filmerna överhuvudtaget. Tom Bombadill har i och för sig ingen större inverkan på handlingen, förutom att rädda bokens huvudpersoner från en s.k. kummelgast (som inte heller finns med i filmen)

Den andra stora grejen är att Saruman möter sitt öde i Isengård istället för Fylke å utan att avslöja alltför mycket för den som ännu inte läst böckerna så är händelsen med Saruman i Fylke inte helt oviktig.

Översättningen av Sagan Om Ringen till svenska har skapat en hel del upprörda känslor bland de mest fanatiska läsarna. Den första översättningen som gjordes av Åke Ohlmarks innehåller en del mindre felaktigheter och Ohlmarks tog sig en del friheter i fråga om att "kötta till" språket i böckerna. Redaktören har inga som helst problem med Ohlmarks översättning och har aldrig riktigt förstått alla dessa upprörda känslor angående detta.

 

Veckans Wildcard

Gudfadern 1 och 2

Denna vecka blir det två filmer till priset av en. Varför? Redaktören tycker helt enkelt att det inte går att välja mellan de två första Gudfadern-filmerna och om man kan så ska man försöka sig på att se 2:an direkt efter att man sett 1:an. Att en uppföljare aldrig är bättre än den första filmen har sedan länge nedgraderats från naturlag till en mera allmänt hållen regel. Det är lite svårt att bortse från t ex Terminator 2, Rymdimperiet Slår Tillbaka, Mad Max 2 - The Road Warrior, Evil Dead 2, och Sagan Om De Två Tornen. Och många hävdar att det absolut bästa exemplet är Gudfadern 2.

Redaktören skulle vilja fråga filmernas (Gudfadern) regissör Francis Ford Coppola om han ibland tänker tillbaka på 70-talet och känner sig extra nöjd. Förutom de 2 första Gudfadern-filmerna så hann han med att regisera Patton och Apocalypse Now, även dessa riktigt riktigt bra Oscars-belönade filmer.

Det räcker med att ta en titt på rollistan för att bli mäkta imponerad: Marlon Brando, Diane Keaton, James Caan, Robert De Niro, Al Pacino och Robert Duvall är nog de mest kända bland skådespelarna. Bland de kanske inte fullt så kända skådespelarna hittar man en lysande John Cazale i rollen som Fredo Corleone. John Cazale är en utav redaktörens favvoskådisar och var fullkomligt briljant i de få filmer han hann medverka i innan han gick bort i unga år.

Filmerna berättar historien om den fiktiva maffiafamiljen Corleone, baserad på Mario Puzos bok "Gudfadern". Puzo och Coppola var författare till manusen till alla de tre Gudfadern-filmern.

När man sett de båda filmerna så har man fått sig hela historien om hur Vito Corleone (spelad av Marlon Brando) tvingas fly från Sicilien som liten grabb och lägger grunden till sin egen maffiafamilj och ända tills hans yngste son Michael (spelad av Al Pacino) tagit över och försöker styra om verksamheten till den legala delen av spelplanen.

Nyligen släpptes Gudfadern-trilogin på Blu-ray, i en något omarbetad och restaurerad version som verkligen rekommenderas.

 

Veckans faktoid

Första Mosebok 7:2-3

Djuren på Noaks ark

Redaktören har redan tidigare (Veckans Faktoid vecka 10) snuddat vid att Sverige anses vara ett utav de mest sekulariserade länderna här på jorden. Men vi har ju religion på schemat i skolan och några saker ur Bibeln brukar ändå fastna oavsett hur intresserad man är utav ämnet: Adam å Eva, Jesu liv och leverne samt Noaks ark gissar redaktören är tre-i-topp.

Och Noaks ark i allmänhet och djuren ombord i synnerhet handlar veckans faktoid om. Om hur Noa tog en hane och en hona av varje djurart å placerade på sin ark...eller? Njae, det är inte hela sanningen då det av vissa djurarter fanns flera djur än så.

Det står svart på vitt i Första Mosebok kapitel 7, stycke 2 och 3:

  • Herren sade till Noa: "Gå in i arken, du och hela din familj. Ty jag har funnit att du ensam är rättfärdig inför mig i denna tid.
  • Av alla rena fyrfota djur skall du ta med dig sju par av varje art, hanar och honor, och av alla djur som inte är rena skall du ta ett par, hane och hona -
  • också av himlens fåglar sju par av varje art, hanar och honor - så att de kan överleva på jorden.
  • Om sju dagar skall jag låta det regna på jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter, och jag skall utplåna från jordens yta allt som finns till, allt som jag har gjort."
  • Noa gjorde i allt så som Herren hade befallt honom.

Och Bibeln är ju inte tjock utan anledning, för självklart så görs det en grundlig genomgång av djuren i 11:e kapitlet i 3:e Mosebok.

Redaktören blir lite sugen på att åka till USA och köpa ett exemplar utav Playmobils Noaks Ark och sedan stämma antingen leksaksaffären eller Playmobil för att det bara medföljer två giraffer fastän giraffen är kosher.

 

Veckans citat

Redaktören törs inte visa Disneys variant på Nalle Puh pga rädslan för att bli stämd, så håll tillgodo med E. H. Shepards originalteckning.

Jag är inte dum, jag har bara lite otur ibland när jag tänker.

Nalle Puh

 

Veckans skiva

Pink Floyd - Dark Side Of The Moon

Pink Floyd - Dark Side Of The Moon

Speak to Me/Breathe *
On The Run
Time * *
The Great Gig In The Sky
Money *
Us And Them * *
Any Colour You Like
Brain Damage/Eclipse *

BANDMEDLEMMAR
David Gilmour - sång (*), gitarr, synthesisers
Nick Mason - trummor
Roger Waters - sång (*), bas gitarr, synthesisers
Richard Wright - sång (*), keyboards, synthesisers
 
ÖVRIGA MUSIKANTER VÄRDA ATT OMNÄMNAS
Clare Torry – fantastisk sång på "The Great Gig In The Sky"
Dick Parry – saxofon på "Money" och "Us and Them"

Behöver man egentligen skriva någonting om en skiva som tillbringat över 770 veckor i sträck på Billboards Billboard 200 lista över mest sålda album i USA?! Skivan gick in på listan 1973 och trillade ur först 1988. Tvåa på denna lista är "Johnny's Greatest Hits" med Johnny Mathis från 1958. Hur många veckor låg då denna skiva på listan? 490 veckor...

För att få en referenspunkt i lite mera närtid så kan nämnas att på 10 i top listan så hittar man Metallicas svarta album på plats nummer 8. Hur många veckor på listan? Ynka 281 veckor. :-)

Ska man brodera ut texten lite så kan nämnas att om man sitter å undrar lite över udda taktarter så är "Money" en bra utgångspunkt, då den antagligen är den mest kända låten som går i 7/4-takt (dock går man över till 4/4 under gitarrsolot). En bra och enkel definition på en udda taktart är helt enkelt något som man inte riktigt kan klappa takten till på vanligt sätt (lite då å då så känner man att man kommer ur fas med rytmen).

Omslaget till The Dark Side Of The Moon, ett utav de mest kända skivomslagen någonsin, är designat av Storm Thorgerson från den brittiska designfirman Hipgnosis.

 

QR-kod för veckans inlägg

QR Code för veckans inlägg

QR-kod för veckans inlägg