Blir man mer intelligent av att äta fisk?

ARKIV - 2011

 • Uppehåll

  Kulturbloggen har varit ute å seglat...

  men redaktörn har inte legat på latsidan i fråga om kultur, bl.a. har han i sällskap med inte mindre än 4 av Kulturbloggens läsare varit på Rush-konserten i Globen den 6:e maj. Maj månad var för övrigt månaden då redaktören var på sin första lakritsprovning. En väldigt trevlig upplevelse å vanligtvis brukar inte redaktören göra reklam men om någon annan är nyfiken på att prova lakrits så är Lakritsroten ett bra ställe att börja på.

  Kulturbloggen har varit ute å seglat

  Å så fick redaktören sällskap utav 1 av Kulturbloggens läsare under årets semester i Toronto. Självklart blev det en hel drös med kultur på plats i Toronto, det mest uppenbara var inköpet av ett verk av den lokala konstnären Laurie Skantzos - "Coming Around".

  Å ännu mera självklart var det att redaktören unnade sig lite hockey; det blev inte mindre än 3 st hockeymatcher.

  Men tro inte att redaktören bara har latat sig i fråga om Kulturbloggen. Under uppehållet har han bl.a. sett till att Kulturbloggen etablerat sig på Twitter. Nytt är också att kategorin "Veckans Film/TV-serie" har gjorts om till "Veckans Wildcard". Så var beredd på att allt mellan himmel och jord kan dyka upp i den kategorin.

  Å efter mycken eftertanke så har redaktören bestämt sig för att ändra intervallen för inläggen från varje vecka till varannan vecka för att försöka hålla en tillräckligt bra (good enough) nivå på inläggen.

 • Vecka 18, 2011

  Tema: Sparka In Öppna Dörrar

  Publicerat 2011-05-03

  Denna vecka gör redaktören det lätt för sig och sparkar in öppna dörrar!

  Med andra ord så är det idel "kändisar" i veckans inlägg och i de bästa av världar så har Kulturbloggens läsare läst/lyssnat/tittat/känner till allt som skrivs denna vecka men om en enda läsare har missat ett enda ämne i veckans inlägg så har inlägget sitt existensberättigande.

   Veckans Person   Stephen Fry 
   Veckans Bok   "Sagan Om Ringen" av J.R.R. Tolkien 
   Veckans Wildcard   Gudfadern 1 och 2 
   Veckans Faktoid   Djuren på Noaks ark 
   Veckans Citat   Nalle Puh 
   Veckans Skiva   Pink Floyd - Dark Side Of The Moon 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 17, 2011

  Fortsatt påsklov...

 • Vecka 16, 2011

  Kulturbloggen tar påsklov...

  å mellan äggen å godiset tar sig Redaktören tid att kontemplera över varför vi egentligen firar påsk...

 • Vecka 15, 2011

  Tema: Datorer

  Publicerat 2011-04-17

  Redaktören var lite otaktisk som brände sitt rymdtema härom veckan (vecka 13), med tanke på att det i tisdags var 50 år sedan den första människan sköts ut i rymden.

  Det är lite lustigt att det de flesta kommer ihåg från rymdkapplöpningens två gyllene årtionden (1960/70-talet) är att USA var först med att skicka människor till månen. Vad är det då för lustigt med det? Att fram tills dess så hade Sovjetunionen fullkomligt sopat mattan med USA. Man var först med att skicka ut en satellit, däggdjur, man och kvinna i rymden. Bedriften av att vara först med rymdpromenader utförda av en man och en kvinna kan också tillskrivas Sovjetunionen. Man kunde också skryta med de första däggdjuren som återvänt från rymden.

  Man var också först med att passera månen, Venus och Mars. Man var först med att "landa" ett rymdskepp på en annan himlakropp (Månen), en annan planet (Venus) och man var också först med att på ett kontrollerat sätt landa på Månen samt landsätta det första fordonet på en annan himlakropp.

  Så nu när rymdtemat är diskvalificerat så dyker vi istället ner i redaktörens förflutna som datornörd och låter veckans tema för enkelhetens skull vara Datorer.

   Veckans Person   Ada Lovelace 
   Veckans Bok   "The Soul of a New Machine" av Tracy Kidder 
   Veckans Wildcard   Tron 
   Veckans Faktoid   Vägmärket för fornminne 
   Veckans Citat   John von Neumann 
   Veckans Skiva   Kraftwerk - Computerwelt 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 14, 2011

  Tema: Tecknade Serier

  Publicerat 2011-04-10

  Ännu ett tema som ligger redaktören riktigt varmt om hjärtat å har gjort så sedan han lärde sig läsa för en hiskelig massa år sedan. Favoriter i unga år var Stålpojken, Rymdens Hjältar, Läderlappen och Gigant.

  Silver Surfer

  Den som känner till serietidningsvärlden ser direkt att dessa är serier från förlaget DC Comics.

  Om någon vill vara djuplodande psykologisk å dra en linje från redaktörens läsvanor i unga år fram till dagens datum å hans arbete som valideringsledare så hittar man en tunn, tunn tråd vid namn Validus, den gigantiska superskurken i skurkgänget Fatal Five.

  Redaktören har under åren glidit över i det serietidningsuniversum som befolkas av hjältar och skurkar från förlaget Marvel Comics å har skaffat sig nya favoriter bland hjältar (Silver Surfer) och skurkar (Thanos).

  Men han har även upptäckt att det finns en serievärld utanför de stora serietidningsförlagen och framför allt har han upptäckt det som våra engelsktalande vänner kallar för graphic novels, dvs en (oftast) lång, tecknad serie i bokform. En bra graphic novel är verkligen det bästa av de båda världarna vi kallar böcker och film.

  Å i veckans inlägg så dyker redaktören ner i inte mindre än tre utav de absolut bästa graphic novels som skådat världens ljus.

  Veckans tema var snubblande när att bli "Alan Moore" men till slut kunde redaktören inte låta bli att även inkludera serieskaparen och regissören Frank Miller.

   Veckans Person   Alan Moore 
   Veckans Bok   "Batman: The Dark Knight Returns" av Frank Miller och Lynn Varley 
   Veckans Wildcard   V For Vendetta 
   Veckans Faktoid   Gå I Sömnen 
   Veckans Citat   Alan Moore 
   Veckans Skiva   Watchmen: Music from the Motion Picture 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 13, 2011

  Tema: Ad Astra - mot stjärnorna

  Publicerat 2011-03-30

  Veckans tema ligger redaktören riktigt, riktigt varmt om hjärtat å har alltid gjort det så länge han kan minnas. Redan som barn var han en liten besserwisser å ville gärna stila med sina kunskaper. Och i fråga om astronomi gick det så långt att han mer eller mindre tog över lektionerna i årskurs 3 som handlade om vårat eget solsystem.

  Kulturbloggens nyckelring

  Är ingen slump att veckans tema (varning för tungvrickning) blev det det blev; redaktören har precis gjort klart med ett byte av arbetsgivare å man behöver nog inte vara en sådan person som varit bakfull den 11:e december för att lista ut att ny arbetsgivare är ett visst multinationellt läkemedelsföretag som bl a finns i Södertälje.

  Däremot är det en slump att samma vecka som arbetsgivarbytet annonseras så annonseras det att Kulturbloggen uppmuntrar förslag från dess läsare. Å för att visa att man menar allvar så presenteras den exklusiva Kulturbloggsnyckelringen. Å för att verkligen skriva folk på näsan att nyckelringens bärare bidragit till Kulturbloggen så är den försedd med texten Jag har bidragit till Kulturbloggen.

  Finns det några regler? Självklart ska bidraget passa in under någon av kategorierna i bloggen. För Bok/Film/TV-serie/Skiva gäller även att den ska finnas i redaktörens egna samlingar. I fråga om Person/Faktoid så bör dessa backas upp av minst 2 av varandra oberoende källor, så exempelvis enbart Wikipedia duger inte som källa. Redaktören är enväldig domare, vars domslut inte kan överklagas. Bidrag skickas till:

  Kulturbloggens mejladress

   

   Veckans Person   Edwin Hubble 
   Veckans Bok   "Cosmos" av Carl Sagan 
   Veckans Wildcard   Pandorum 
   Veckans Faktoid   Astronauterna svävar omkring i rymden eftersom de är utanför jordens dragningskraft 
   Veckans Citat   Carl Gustav Jung 
   Veckans Skiva   Rainbow - Rising 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 12, 2011

  Tema: Personliga Favoriter II

  Publicerat 2011-03-24

  Veckans tema kunde ha varit England om inte citatet kommit från en amerikan; världsmästaren i fråga om provocerande humor - George Carlin. Dock med ett ganska milt citat för att komma från honom. Även om faktoiden handlar om en fransman så var det engelsmännen som startade den.

  Veckans skiva är ännu en ur redaktörens 10-skivor-till-en-öde-ö-lista, en av rockhistoriens allra bästa skivor.

   Veckans Person   Brian Blessed 
   Veckans Bok   "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" av John le Carré 
   Veckans Wildcard   I, Claudius 
   Veckans Faktoid   Napoleonkomplex 
   Veckans Citat   George Carlin 
   Veckans Skiva   The Who - Who's Next 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 11, 2011

  Tema: Skottland

  Publicerat 2011-03-20

  Redaktören har fått blodad tand i fråga om att ha enskilda länder som tema. Ett fenomenalt koncept om man inte vill lägga alltför mycket energi på att försöka hitta en röd tråd.

  Var överraskande lätt att hitta personer/böcker/filmer/skivor/citat om eller från ett å samma land.

   Veckans Person   Robert Burns 
   Veckans Bok   "The Wind In The Willows" av Kenneth Grahame 
   Veckans Wildcard   Gregory's Girl 
   Veckans Faktoid   Skotskt 
   Veckans Citat   Mike Myers 
   Veckans Skiva   Rod Stewart - A Night On The Town 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 10, 2011

  Tema: Sverige

  Publicerat 2011-03-08

  För att undvika att bli åtalad för landsförräderi efter vecka 04:s inlägg så är veckans tema vårat kära fosterland.

  Så vi ställer upp vår husvagn på campingplatsen, tar på oss träningsoverallen å Foppa-tofflorna, ställer fram lådvinet och flintastekarna, tänder grillen medans vi knyter näven i fickan och inleder en konversation med grannen med orden "jag är inte rasist men..." utan att skämmas.

   Veckans Person   Ninni Kronberg 
   Veckans Bok   "Champagneboken" av Rickard Juhlin 
   Veckans Wildcard   Radioskugga 
   Veckans Faktoid   Sverige har flest självmord per capita i världen 
   Veckans Citat   Albert Engström 
   Veckans Skiva   Ebba Grön - Kärlek & Uppror 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 09, 2011

  Tema: Lite oväntat

  Publicerat 2011-03-02

  Vad är det som är "lite oväntat" med veckans inlägg frågar sig säkert någon utav läsarna.

  Den som läst alla tidigare inlägg kommer antagligen att tycka att det är lite oväntat att Veckans person är ett djur, Veckans bok inte är en biografi/novell/roman, Veckans Wildcard är kliniskt ren från laserpickadoller, rymdskepp, onda monster och Michelle Pfeiffer samt att Veckans skiva inte går att sortera in i något utav facken punk/hårdrock/symfonirock/klassisk musik.

   Veckans Person   Jumbo 
   Veckans Bok   "The World Without Us" av Alan Weisman 
   Veckans Wildcard   Det Ljuva Livet I Alaska 
   Veckans Faktoid   Man Får Finnar Av Att Äta Choklad 
   Veckans Citat   Frédéric Dard 
   Veckans Skiva   Shin Terai - Unison 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 08, 2011

  Kvalitetskontrollen gjorde en gryningsräd

  När redaktören satt å finputsade blogginlägget för vecka 08 så kände han helt plötsligt en svag lukt utav svavel i rummet.

  Hjärtat slog ett extraslag när han upptäckte den lilla röda djävulen som satt på hans ena axel. Till på köpet var den lilla filuren tatuerad på magen å det tog någon sekund innan polletten trillade ner; QC = Quality Control.

  Kvalitetskontrolldjävulen

  En hes röst frågade om redaktören var nöjd med Veckans Bok och Veckans Wildcard. Å handen på hjärtat, det var inga höjdare som gick att läsa på bildskärmen.

  De passade inte riktigt in på det tänkta temat och det värsta var att de inte var speciellt välskrivna = intressanta.

  Så de slängdes på skräphögen och en intensiv jakt på en lämplig bok å en lika lämplig film/tv-serie påbörjades.

  Lyckades jakten? Det får varje läsare bestämma på egen hand genom att läsa vecka 09:s inlägg.

 • Vecka 07, 2011

  Tema: In The Black

  Publicerat 2011-02-20

  Handlar inte så mycket om ekonomi, som uttrycket är hämtat ifrån, som det handlar om Black i betydelsen ondska (verklig eller med glimten i ögat) eller bara som ett ord i titeln på en bok/film/skiva.

   Veckans Person   Djingis Khan 
   Veckans Bok   "The Dark Tower" av Stephen King 
   Veckans Wildcard   Something, Something, Something, Dark Side 
   Veckans Faktoid   Efter sprängningen av den första atombomben sa Robert Oppenheimer "I am become death, the destroyer of worlds
   Veckans Citat   Kalle 
   Veckans Skiva   Thin Lizzy - Black Rose: A Rock Legend 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 06, 2011

  Kärleken trängde ut veckans blogg

  Kärleken till en ny "leksak" konkurrerade med färdigställandet av veckans inlägg å kärleken övervinner som bekant allt: en Nikon D3100.

  Nikon D3100
 • Vecka 05, 2011

  Tema: Kvinnor Kan

  Publicerat 2011-02-06

  Det är inte så ofta som man kan säga att man har ett dagligt "förhållande" med Veckans Person men den här veckan törs redaktören påstå det utan att vara rädd för närmare granskning.

   Veckans Person   Nanna Svartz 
   Veckans Bok   "A Thousand Splendid Suns" av Khaled Hosseini 
   Veckans Wildcard   Alien 
   Veckans Faktoid   Läkemedel provas bara på män 
   Veckans Citat   Helen Keller 
   Veckans Skiva   The Pretenders - Greatest Hits 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 04, 2011

  Tema: Canada

  Publicerat 2011-01-30

  Veckans tema ligger redaktören mycket varmt om hjärtat. Canada i allmänhet och Toronto i synnerhet är favoriten i fråga om semestermål, ryktet vill göra gällande att redaktören semestrat inte mindre än 6 gånger i Toronto...

   Veckans Person   Sir Frederick Grant Banting 
   Veckans Bok   "Inuksuit - Silent Messengers Of The Arctic" av Norman Hallendy 
   Veckans Wildcard   Rush - Beyond The Lighted Stage 
   Veckans Faktoid   Vad amerikaner tror om Canada 
   Veckans Citat   Peter Ustinov 
   Veckans Skiva   The Tragically Hip - Day For Night 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 03, 2011

  Sportlov

  Kulturbloggen tog ledigt å hängde mest framför tv:n och tittade på handbolls-VM men hann ändå med att kliva sönder bredbandsroutern som förbinder kunskapsgruvan med omvärlden.

  Latmask
 • Vecka 02, 2011

  Tema:  Stora  Män

  Publicerat 2011-01-15

  Veckans tema Stora Män syftar på både fysisk storlek och  mental  storhet.

  Veckans person uppfyller båda kriterierna; snudd på 195 cm lång och en gigant i fråga om uppfinningar och visioner.

   Veckans Person   Nikola Tesla 
   Veckans Bok   "The Old Man And The Sea" av Ernest Hemmingway 
   Veckans Wildcard   Screamers 
   Veckans Faktoid   Absint var förbjudet för att man blev galen av att dricka det 
   Veckans Citat   Elsa Einstein 
   Veckans Skiva   Marillion - Clutching At Straws 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här

 • Vecka 01, 2011

  Tema: Personliga Favoriter

  Publicerat 2011-01-07

  Nytt år å nya inlägg, denna gång på temat personliga favoriter. Som bland annat ger svar på frågan om kulturbloggens redaktör är släkt med en f.d. statsminister.

   Veckans Person   Rickard Sandler 
   Veckans Bok   "The Deep" av Mickey Spillane 
   Veckans Wildcard   Fåret Shaun - Säsong 1 
   Veckans Faktoid   Hitler var vegetarian 
   Veckans Citat   Douglas Adams 
   Veckans Skiva   Electric Light Orchestra - Out Of The Blue 

   

  Om du vill läsa veckans inlägg så klickar du här